Rôzne

Cena za rekonštrukciu Slaneckej cesty opäť stúpla: O vyše POL MILIÓNA eur

Rekonštrukcia Slaneckej cesty v Košiciach opäť zdražela, v dôsledku prác navyše tentoraz takmer o vyše pol milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Cena za rekonštrukciu Slaneckej cesty opäť stúpla: O vyše POL MILIÓNA eur
Zdroj: Facebook.com/Košice – Mesto Košice

Vyplýva to z dodatku k zmluve o dielo, ktorý je zverejnený v Centrálnom registri zmlúv (CRZ). Ako uviedol magistrát mesta, stavebné práce by mali byť hotové do konca mája. Predpokladaný termín spustenia dopravy vo všetkých štyroch jazdných pruhoch je v polovici júna.

Uvedené dôvody

„Počas realizácie stavebných prác na diele, ktoré sú naprojektované, bolo zistené, že v období od spracovania projektovej dokumentácie až po samotnú realizáciu prác došlo k určitým zmenám, ktoré majú výrazný vplyv na samotnú realizáciu diela,“ uvádza sa v 12. dodatku, ktorý zahŕňa 30 zmien.

Týkajú sa prác navyše, ktoré súvisia napríklad s úpravou Myslavského potoka, horúcovodu, preložkami vysokého napätia, podzemnými inžinierskymi sieťami či väčším rozsahom zemných prác.

Najväčšiu položku tvorí kompatibilita informačného a kamerového systému, čo predstavuje zvýšenie ceny o viac ako 187 600 eur bez DPH.

„Zhotoviteľ má za to, že predložená a ocenená projektová dokumentácia dodaná objednávateľom pri verejnom obstarávaní nie je v súlade s požiadavkami budúceho prevádzkovateľa a v tomto stave nie je možné ju spustiť do plnej prevádzky pri kolaudácii stavby,“ píše sa v dodatku s tým, že požadoval zabezpečenie revidovanej a technicky realizovateľnej projektovej dokumentácie.

Práce začali v októbri 2021

Kým stavebné práce na Slaneckej ceste by mali byť dokončené v nasledujúcich dňoch, termín spustenia dopravy vo všetkých štyroch jazdných pruhoch závisí podľa mesta od vydania rozhodnutia o predčasnom užívaní stavby, kde musia byť dodržané lehoty v zmysle príslušných zákonov.

Práce na rekonštrukcii, modernizácii a rozšírení Slaneckej cesty v Košiciach, ktorá je najvyťaženejšou cestou druhej triedy v Košickom kraji, sa začali v októbri 2021. Pôvodná cena predstavovala okolo 11,87 milióna eur s DPH. Aktuálne ide o viac ako 18,47 milióna eur s DPH. Stavba mala byť pôvodne hotová do 16. augusta 2023, neskôr sa termín posunul na 22. december. Mesto v závere vlaňajška informovalo, že škodu v dôsledku nedokončenia prác v zmluvnom termíne si chce nárokovať od zhotoviteľa.

Foto: archívne

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM