Rôzne

FOTO: Centrum vedecko-technických informácií si pripomenulo svoje košické začiatky

Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) si v týchto dňoch pripomína 80 rokov od svojho založenia a počiatkov podpory vedy na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Centrum vedecko-technických informácií si pripomenulo svoje košické začiatky
10
Galéria
Zdroj: TASR

Pri tejto príležitosti sa koná séria odborných aj popularizačných podujatí, ktoré sa v pondelok začali symbolicky v Košiciach.

Búrlivé začiatky

Počiatky CVTI siahajú do roku 1938 v rámci vtedy sa formujúcej knižnice Štátnej vysokej školy technickej Dr. Milana Rastislava Štefánika v Košiciach. Vzhľadom na Viedenskú arbitráž, ktorou Košice dočasne pripadli Maďarsku, sa škola musela presťahovať, najskôr do Martina a potom do Bratislavy. Neskôr vznikla samostatná Slovenská technická knižnica, pod súčasným názvom pôsobí CVTI od roku 1996. Ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR je národným informačným centrom pre vedu, techniku, inovácie a vzdelávanie a vedeckou knižnicou SR. Koordinuje činnosť a zabezpečuje prevádzku interdiscipli­nárnych výskumno-vývojových centier a národných infraštruktúr pre výskum, vývoj, inovácie a vzdelávanie.

„Chceme si pripomenúť tie počiatky, preto sme sa zišli tu, v Košiciach. Zároveň chceme zdôrazniť aj veľmi dobrú spoluprácu s tunajšími inštitúciami, či už sú to vysoké školy, alebo pracoviská Slovenskej akadémie vied,“ povedal generálny riaditeľ CVTI SR Ján Turňa.

Výstava v Technicome

Okrúhlemu výročiu je v košickom Univerzitnom vedeckom parku Technicom Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) venovaná výstava so zameraním sa na niektoré aktivity a osobnosti slovenskej vedy. V tejto budove CVTI v pondelok zároveň začalo s činnosťou svojho detašovaného pracoviska. „Jeho primárne zameranie je na tzv. telepresence, čo je systém zariadení na komunikáciu naprieč Slovenskom, pričom to srdce – ovládanie týchto zariadení, je práve v Košiciach,“ dodal Turňa.

V Univerzitnej knižnici TUKE sa 26. novembra uskutočnilo podujatie Veda v meste, ktorej súčasťou boli aj workshopy a prednášky pre žiakov základných a stredných škôl s netradičnými stretnutiami s informatikou, matematikou, prírodnými či technickými vedami. Na následnej výročnej slávnosti CVTI boli prítomní aj rektori TUKE a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) Stanislav Kmeť a Pavol Sovák, podpredseda SAV Peter Samuely a ďalší hostia.

V utorok a stredu (27. – 28.11.) program pri príležitosti 80 rokov podpory vedy na Slovensku pokračoval v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM