Rôzne

Ceremoniálu oceňovania R. Schustera sa zúčastnili STOVKY hostí, prišla i Čaputová

Stovky hostí sa zúčastnili štvrtkového ceremoniálu oceňovania exprezidenta Rudolfa Schustera, ktorý získal najvyššie štátne vyznamenanie Brazílie - Rád Rio Branco, stupeň Veľkého kríža.

Ilustračný obrázok k článku Ceremoniálu oceňovania R. Schustera sa zúčastnili STOVKY hostí, prišla i Čaputová
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Slávnosť sa konala v Národnom divadle Košice v rámci osláv jeho 90. narodenín. „V takom veku, už 20 rokov na penzii, a niekto si spomenie – veľký prezident Brazílie, že vám chce dať ocenenie, tak to dobre padne. Od detstva som bol spojený s Brazíliou. Otec to začal,“ povedal s tým, že do Brazílie priviedol ďalšie generácie.

„Brazília sa pre našu rodinu stala druhou domovinou,“ povedal Schuster pre TASR.

Propagoval Brazíliu

Ako uviedol honorárny konzul Brazílie v Košiciach Daniel Sajták, oceňovanie bolo súčasťou prezentácie diela a tvorby uplynulých štyroch rokov Schustera.

Udelenie vyznamenania bolo spojené najmä s vydaním jednej z kníh o Schusterovej expedícii v Brazílii. „Toto vyznamenanie, ktoré dnes dostal, sa štandardne udeľuje iba diplomatom a ľuďom, ktorí sa zaslúžia o propagáciu Brazílie. Udeľuje ju samotný prezident Brazílskej federatívnej republiky, v súčasnosti Luiz Inácio Lula da Silva,“ dodal s tým, že najvyššie štátne vyznamenanie za rok 2023 získalo len osem osobností z celého sveta, vrátane Schustera.

Medzi hosťami boli okrem iných aj bývalí prezidenti Ivan Gašparovič a Andrej Kiska, ako aj súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová.

„Teším sa na pána prezidenta Schustera, pretože sa s ním vždy veľmi rada stretnem. Vážim si ho. Je to človek, ktorý je veľmi inšpirujúci svojou vitalitou, energiou, množstvom aktivít, ktoré stále má,“ uviedla. Zároveň mu zablahoželala k životnému jubileu aj k samotnému oceneniu.

Foto: archív

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM