Správy

Vodiči sa dočkali. Cestu v Košickej Polianke konečne OPRAVUJÚ

V katastri obce Košická Polianka sa v utorok 19. apríla začali stavebné práce na ceste, ktorá je dlhodobo v havarijnom stave.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči sa dočkali. Cestu v Košickej Polianke konečne OPRAVUJÚ
Zdroj: Košický samosprávny kraj

Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK) aj starostka Košickej Polianky Marta Petrilová. Zhotoviteľ stavby má na realizáciu 30 dní, podľa predpokladov by však mohli obnovu cesty ukončiť už do záveru apríla.

Alternatívna cesta do Košíc

„Bude to trvať určite menej, ako je v zmluve o dielo,“ povedala starostka. Táto trasa predstavuje jednu z alternatív počas dopravných obmedzení pri modernizácii Slaneckej cesty v Košiciach. Stavebné úpravy sa týkajú úseku spájajúceho košickú mestskú časť Krásna s Košickou Poliankou v celkovej dĺžke 1 525 metrov smerom na cestu III/3321.

V súvislosti s rekonštrukciou Slaneckej cesty v Košiciach starostka odhaduje zvýšený počet vozidiel v tomto úseku už o zhruba tretinu, ďalší nárast sa dá čakať po aktuálnej oprave. Obavy pritom má zo zlého stavu mosta cez rieku Torysa, ktorý sa nachádza na tejto komunikácii a patrí do vlastníctva obce. „My, samozrejme, hľadáme spôsoby, ako ho opraviť,“ skonštatovala Petrilová.

Stavbu za cenu 215 512 eur realizuje spoločnosť Eurovia SK. Objednávateľom je obec Košická Polianka, opravu však financujú najmä Košický samosprávny kraj (KSK) a mesto Košice. Obec zaplatí 5 000 eur, zvyšné náklady si po dohode na polovicu rozdelia kraj a krajské mesto, čo už schválili ich zastupiteľstvá.

Na opravu čakala roky

„Táto cesta sa okrem množstva výtlkov preslávila aj tým, že sa k jej vlastníctvu nik nehlási, ide o účelovú komunikáciu. Východniari však po jej úprave volali už dlho, preto som rád, že po prípravných prácach sme mohli začať aj so samotnou rekonštrukciou. Opravou prejde cesta v dĺžke 1,8 kilometra vrátane vozovky na moste cez rieku Torysa, ktorý je v majetku obce. Obyvatelia sa tak po rokoch dočkajú novej cesty, ktorá bude bezpečná a bez výtlkov,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

„Veľmi sa teším, že po dlhých rokoch rokoch mesto Košice, Košický samosprávny kraj spolu s našou obcou našli spôsob, ako tento nezjazdný, nebezpečný úsek cesty neznámych vlastníkov sanovať, a tým skvalitniť cestnú infraštruktúru nielen pre našich obyvateľov, ale aj pre okresy a oba kraje,“ uviedla Petrilová.

Spolupráca v prospech občanov potešila aj košického primátora Jaroslava Polačeka. „Teší nás, že sme našli finančné zdroje na túto združenú investíciu. Verím, že takéto príklady úspešnej spolupráce medzi našimi samosprávami budú aj ďalej pribúdať,"skon­štatoval Polaček.

Dopravné obmedzenia

Práce sa začali po veľkonočných sviatkoch frézovaním vozovky, nasleduje postrek spojovacím postrekom, na ktorý bude položený asfaltový betón. Súčasťou prác bude aj spevnenie krajníc cesty a opravu zavŕšia práce na vodorovnom dopravnom značení.

Počas obnovy cesty musia vodiči rátať s dopravnými obmedzeniami. Stavba je značená prenosným dopravným označením. Vodiči prechádzajú striedavo v jednom jazdnom pruhu, premávku riadi semafor. Starostka obce preto všetkých, ktorí využívajú daný úsek cesty, požiadala o trpezlivosť, ohľaduplnosť a zvýšenú pozornosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM