Správy

Cestári v Košiciach sa nezastavia. V teréne je už všetka technika, FOTO

Košice sa z nedele na pondelok ocitli pod snehom. Spoločnosť KOSIT vyslala do terénu aj rezervné mechanizmy.

Ilustračný obrázok k článku Cestári v Košiciach sa nezastavia. V teréne je už všetka technika, FOTO
15
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

O maximálnu opatrnosť a vzájomnú toleranciu žiada vodičov v súvislosti so snežením spoločnosť Kosit. Ako uviedla jej hovorkyňa Slavomíra Brzová, práce na zabezpečení zjazdnosti komunikácií vykonávajú nepretržite s nasadením dostupnej techniky, vrátane tej rezervnej, od nedeľného (24. 1.) večera.

Situáciu podľa nej komplikuje pretrvávajúce sneženie a silný vietor. Aktuálne je na cestách 45 mechanizmov. S preventívnym posypom začali v nedeľu od 20.00 hod. Intenzívne sneženie zaznamenali v pondelok o 02.30 h, kedy začali s likvidačným posypom.

„Prioritou sú najviac frekventované komunikácie definované Operačným plánom zimnej údržby. Do ukončenia spádu snehu ide najmä o hlavné ťahy komunikácií, trasy liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) s dôrazom na klesania a stúpania a prieťahy ciest II. a III. triedy,“ povedala s tým, že po tom, ako prestane snežiť, sa práce presunú na ďalšie komunikácie v zmysle stanovených priorít. Posyp komunikácií sa podľa nej vykonáva bezprostredne po odhrnutí čerstvo napadnutého snehu.

Problémy v rannej špičke

Podľa Fabiana efektivita a účinnosť preventívneho posypu bola oslabená pre zlé poveternostné podmienky, dážď a teplotu nad bodom mrazu. „Navyše vo viacerých mestských častiach (MČ) došlo k poškodeniu stromov (Kavečany, Alpinka, Slanecká cesta) a spadnuté konáre blokovali jazdné pruhy. Počas rannej špičky došlo k spomaleniu zásahu, pretože vozidlá zimnej údržby nemajú právo prednostnej jazdy,“ spresnil s tým, že svetelné križovatky smerom na MČ Dargovských hrdinov boli vypnuté, aby vozidlá MHD nemuseli zastavovať v kopci.

Mesto zároveň zabezpečuje aj čistenie chodníkov. „V rámci aplikácie Zimná údržba išla záujemcom notifikácia o 6.15 h ráno. Užívatelia majú štyri hodiny na to, aby vykonali zásah,“ uviedol. Brzová dodala, že na chodníkoch, ktoré sú v správe KOSIT-u pracuje od skorých ranných hodín 40 pracovníkov ručného čistenia.

Ako to vyzerá v uliciach Košíc si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Snehová kalamita v Košiciach
15
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM