Webnoviny - Rôzne

Cestovné v prímestskej doprave zdraželo o 10 percent

Na území Košického kraja platí od januára nová tarifa v prímestskej autobusovej doprave, ktorú na základe zmluvy zabezpečujú dopravcovia Eurobus, a.s., Košice a SAD Michalovce, a.s.

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, cestovné sa zvýšilo v priemere o desať percent. Po zohľadnení novej tarify by mali tržby dopravcov vzrásť o 846 597 eur. Hlavným dôvodom zvýšenia tarify je zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 % a povinnosť platiť mýto aj pre autobusových dopravcov v prímestskej doprave. Zmluvným dopravcom v KSK tak výdavky vzrastú o viac ako 400 tisíc eur, pričom v tom nie sú zahrnuté náklady na naftu a modernizáciu vozového parku.

Bobríková informovala, že nová tarifa priniesla tri novinky. Prvou je zavedenie prestupného cestovného lístka, t.j. o 10 centov lacnejší ďalší cestovný lístok, ak cestujúci prestupuje z iného autobusového spoja dopravcu. Zníženie je možné len pri platení z čipovej karty, ktorá túto informáciu umožňuje overiť. Druhou novinkou je zrušenie platenia za zachádzky, ktoré sú cestujúci nútení strpieť a treťou neplatenie za obchádzky, ak trvajú kratšie ako sedem dní. Ak majú trvať viac ako sedem dní, budú už predmetom tarify. Zľavnené cestovné je upravené jednotne ako 40-percentná zľava zo základného cestovného vo všetkých tarifných pásmach. Výška cestovného pre občanov nad 70 rokov je upravená z 0,20 € na každých aj začatých 50 kilometrov na 0,30 € za každých aj začatých 25 kilometrov.

Košický samosprávny kraj zabezpečuje dopravu do všetkých 440 obcí v kraji. V roku 2009 dopravcovia vo verejnom záujme prepravili 27,84 milióna cestujúcich so zľavami, 11 miliónov eur im uhradil Košický samosprávny kraj (študenti, dôchodcovia, ZŤP). Táto položka nie je legislatívne nárokovateľná, samosprávny kraj ju však uhrádza v súlade so svojou sociálnou politikou. Za rok 2010 kraj plánuje dopravcom uhradiť 12 miliónov eur. Zvýšenie sumy súvisí aj s nútenými obchádzkami autobusov, ktoré pre povodne a poškodené cesty mali vyššie náklady na pohonné hmoty.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM