Zuzana Vajayová Rôzne

Charitný dom sv. Alžbety s 80 klientmi je bez elektriny

Najväčší útulok pre ľudí bez domova v Košiciach je už vyše týždňa bez elektrickej energie. Charitný dom sv. Alžbety na Bosákovej ulici má okolo 80 klientov, prevádzkuje ho Arcidiecézna charita Košice.

„Nefunguje svetlo, nepracujú práčky, nie je teplá voda, je sťažená hygiena, pri veľkých horúčavách sa zväčšuje aj riziko požiaru,“ povedal TASR riaditeľ arcidiecéznej charity Cyril Korpesio. Útulok stratil elektrickú energiu 22. júna, po búrke. Riešenie sa črtá v novom pripojení trafostanice, charitný dom by však opravu finančne sám nezvládol.

Pomôcť má civilná obrana, ktorá im poskytne náhradný zdroj elektrickej energie. Prenájom by bol zdarma, platili by len za benzín, ktorý by spotrebovali pri výrobe energie. „Ale to je riešenie na týždeň – dva,“ uviedol Korpesio s tým, že by to bolo takisto finančne nákladné.

Ďalším problémom je, že podľa Korpesia nie je známy majiteľ trafostanice. Ten by zároveň musel zaplatiť odstránenie poruchy. „Javí sa to ako majetok nikoho, čím vzniká patová situácia, z ktorej nevieme nájsť riešenie,“ upozornil Korpesio.

Východoslovenská distribučná, a.s., (VSD) už situáciu registruje, tvrdí však, že bez vyjasnenia majiteľa nemôže problém riešiť. „Trafostanica nie je v majetku Východoslovenskej distribučnej, a.s., a preto naša spoločnosť nemôže svojvoľne zasiahnuť a poruchu na cudzom zariadení odstrániť bez predchádzajúcej dohody s vlastníkom,“ reagovala dnes pre TASR špecialistka komunikácie Východoslovenskej energetiky (VSE) Andrea Vlková.

VSD podľa nej ponúkla charitnému domu niekoľko riešení. Prvým je kontaktovanie vlastníka zariadenia, ktorý má ako jediný právo nariadiť opravu vlastnej trafostanice. Ďalšou možnosťou je nové pripojenie alebo prenájom dieselového agregátu, čo je však finančne náročné a z tohto pohľadu aj krátkodobé riešenie.

Pre klientov útulku je situácia bez elektriny neúnosná. „Je to veľmi ťažké, každý deň čakajú na riešenie,“ povedal Korpesio. Charitný dom podľa neho nemá toľko peňazí, aby si mohli dovoliť zaplatiť opravu trafostanice, ktorá by odhadom stála asi 20.000 eur. Arcidiecézna charita však nie je schopná bez cudzej pomoci uhradiť tento náklad zo svojich prostriedkov. Nové pripojenie by podľa Korpesia bolo komplikované. „Je tam treba otvoriť stavebné konanie, čo môže trvať aj pol roka,“ vysvetlil.

Charitný dom už raz mal problém s trafostanicou. Korpesio predpokladá, že je nutné zároveň investovať do bleskozvodu, aby sa problém znova nezopakoval.

Mesto Košice má podľa hovorkyne Martiny Viktorínovej záujem, aby charitný dom fungoval naďalej, uviedla to pre TASR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM