Správy

Chcete sa preniesť do tropickej džungle? Botanická záhrada má NOVÚ atrakciu

Návštevníci Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (BZ UPJŠ) v Košiciach sa po novom môžu už nielen vizuálne, ale aj zvukovo a prostredníctvom svetelných efektov preniesť do tropickej džungle.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa preniesť do tropickej džungle? Botanická záhrada má NOVÚ atrakciu
Zdroj: TASR/František Iván

Ako informoval hovorca univerzity Tomáš Zavatčan, pri programe novej inštalácie audiovizuálnej techniky sa inšpirovali botanickými záhradami v zahraničí, kde už majú tropickú expozíciu osvetlenú.

Atraktívnejšia prehliadka

Audio technológia už zatraktívňuje individuálne prehliadky v priestoroch skleníkov počas dňa. Novými svetelnými scénami doplnenými zvukovými efektmi bude možné vytvoriť rôzne tematické sprevádzania vo večerných hodinách.

„Večerné, respektíve nočné sprevádzanie je v pláne zaradiť do ponuky predovšetkým počas jesenných dní, keďže prirodzené denné svetlo predlžujúcich sa jarných a letných dní prekáža plnohodnotnému zážitku z atrakcie. V prípade špecifických akcií sa môžu konať tematické sprevádzania aj počas roka,“ povedal.

Pridanou hodnotou je podľa riaditeľa BZ UPJŠ Pavla Mártonfiho aj zlepšenie podmienok pre rast a vývin tropických a subtropických rastlín, ale tiež zvýšenie bezpečnosti pri samotnej starostlivosti o rastliny.

Úsporné využitie energie

Investícia do audiovizuálneho systému projektu s názvom Noc v džungli predstavovala 30-tisíc eur. Zdroje poskytla partnerská inštitúcia počas minulého roka.

„S energetikou prišli úplne nové formy a možnosti využívania svetla a svetelných vlastností. Použitie elektriny môže mať tradičný úžitkový, ale aj zážitkový charakter. Projekt Noc v džungli je kombináciou oboch a dokonca je postavený aj na ekologickom princípe úsporného využívania energií,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VSE Holding Markus Kaune. Verí, že táto atrakcia priláka aj nových návštevníkov a prispeje tiež k väčšiemu záujmu o prírodu a jej ochranu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM