Rôzne Recept na dnes

Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Michaloviec zadarmo nazbierať?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Michalovčania. Ak ju chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Michaloviec zadarmo nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý u nás v tomto období nájdete rásť na viacerých miestach. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Používa sa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Z bazy sa navyše dajú pripraviť chutné špeciality, napríklad veľmi dobrý sirup.

„Baza sa dá nazbierať v okolí Laborca. Zvyknem z nej robiť čaj, sirup a aj džem. Vyskúšala som aj vyprážané kvety v trojobale, ale tie mi veľmi nechutili,“ povedala Michalovčanka Martina (32).

Anna (53) z Michaloviec, už nemusí na bazu nikam chodiť, pretože si ju vysadila doma v záhrade. „Niekedy sme zvykli chodiť na bazu do obce Kaluža, Jovsa a Vinné. Robievam z nej sirup, ktorý môžete kľudne pridať aj do čaju a rôznych koláčov,“ hovorí Anna. Prezradila nám aj recept, na ktorý budete potrebovať približne 25 menších kvetov bazy, 5 litrov vody, 2 citróny, kyselinu citrónovú a cukor /od 2 do 5 kíl/.

Vinár Štefan nám prezradil, že z bazy zvykne robiť chutné víno a bazu si pestuje vo vinohrade. „Oberajú sa už bobule bazy čiernej a víno je chutné, hoci príprava je troška náročná. Bobule bazy sú bez chuti a skôr vám pripomínajú chuť trávy. Je potrebný cukor, kvasinky, ďumbier, voda. Niekto pridáva napríklad jarabinu, škoricu a počul som, že aj ríbezľovú šťavu. Je to rôzne, každému chutí niečo iné a receptov je množstvo. Ja sa riadim takým rodinným a zaužívaným,“ dodal Štefan (60) z Vinného. Ako nám ďalej prezradil bazové víno môžete robiť z čerstvých plodov, ale aj sušených.

Čítajte tiež:

Ako najplepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM