Veronika Ondo-Cholewová Správy

Chuťovka pre fajnšmekrov: V Košiciach vystavujú slávne diela Salvadora Dalího

Východoslovenské múzeum v Košiciach sprístupňuje výstavu s názvom Zhmotnenie surreálneho Salvadora Dalího, ktorá približuje diela tohto španielskeho maliara, sochára, filmára a spisovateľa. Ide o obrazy zo súkromných zbierok.

Ilustračný obrázok k článku Chuťovka pre fajnšmekrov: V Košiciach vystavujú slávne diela Salvadora Dalího
Zdroj: TASR

Salvador Dalí (1904–1989), ktorý je považovaný za jedného z najslávnejších umelcov surrealizmu, podľa Dušany Smatanovej z VSM považoval za dôležité neuvádzať to, čo vidíme, ale to, čo cítime, myslíme, možno bez toho, aby sme si to uvedomili.

Zhmotnenie surreálneho

„Výstava má pomôcť verejnosti v tom, aby uvidela a pochopila, ako Dalí zhmotňuje svoje názory prostredníctvom svojho špeciálneho umeleckého jazyka formou obrazov, ktoré sa často objavujú bez hmatateľného aspektu, avšak pozorovateľ ich jasne pociťuje. Za zrakovým vnemom sa vždy nachádza široký rozsah čohosi nevysloviteľného, pričom je to oveľa dôležitejšie ako to, čo vidíme. Toto záhadné tajomstvo nás priťahuje a núti, aby sme uvažovali o zásadných otázkach života,“ priblížila Smatanová.

„Ďalšia Dalího myšlienka "Myslím si, že teraz sme v stredoveku, ale jeden deň príde renesancia“ sa stáva aktuálnejšou v kontexte rastu spirituálnej nedostatočnosti a depersonalizácie človeka v modernom svete. Podobne ako hovorí Dalí, že „počas stáročí sa Leonardo da Vinci a ja k sebe približujeme“, aj my by sme sa mali približovať našej dobe so snahou zmeniť ju k lepšiemu cez jeho umenie," uzavrela.

Niektorí ho považovali za blázna

V rámci vystavených diel, ktoré pochádzajú zo zbierok súkromných zberateľov, návštevníci môžu vidieť i dve významnejšie série. „Je to séria dvanástich apoštolov alebo rytierov kamelotu a potom séria ilustrácií k autobiografii Benvenuta Celliniho,“ s ktorým sa Dalí podľa Krišovskej dosť stotožňoval, keďže mali viaceré spoločné životné paralely. Tiež bol umelec a čiastočne sa videl v jeho spôsobe života.

„Dalího osobnosť je dosť kontroverzná. Niektorí ho považovali za blázna. Bol dosť sebavedomý, tvoril podľa seba a rád to ukazoval ľuďom,“ priblížila múzejná pedagogička VSM Mária Krišovská. Súčasťou výstavy sú i medaily, ktoré vyrobil pre letné olympijské hry, ktoré sa konali v roku 1984 v Los Angeles. „Nie je pre nás celkom bežné v našich končinách, aby sa tu vyskytovali originálne diela Dalího, lebo väčšina jeho najznámejších prác je v Španielsku,“ uviedla Krišovská. „Osemdesiat percent týchto diel vystavujeme na Slovensku prvýkrát. Boli sme v Estónsku, Švédsku, Lotyšsku, Litve a Česku,“ dodal kurátor výstavy Vassilij Kessaouri zo spoločnosti Art Expo International.

Výstava Dalího diel potrvá v Košiciach do 21. marca. Návštevníci si ju môžu pozrieť v múzeu v utorok až v sobotu od 9.00 do 17.00 h a v nedeľu od 13.00 do 17.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM