Webnoviny - Rôzne

Cirkevný súd v roku 2010 neuznal viac ako 50 manželstiev

Metropolitný cirkevný súd v Košiciach v roku 2010 vyhlásil rozsudkom 54 manželstiev za neplatných.

(WEBNOVINY) V jednom prípade sa neplatnosť manželstva nepotvrdila, preto bol vydaný negatívny rozsudok.

Jedna kauza sa skončila zmarením procesu, lebo stránka vyše pol roka nereflektovala na riešenie svojho prípadu. Košický súd vstupoval do roku 2010 na prvom stupni s 54 kauzami o vyhlásenie neplatnosti manželstva, ktoré čakali na vyriešenie. V priebehu vlaňajška pribudlo 67 nových prípadov. Na prvom stupni rieši Metropolitný súd v Košiciach prípady rozpadnutých manželstiev, ktoré po riadnom súdnom procese vyhlási buď za platne alebo neplatne uzavreté manželstvá.

Na druhom stupni rieši metropolitný súd kauzy, ktoré boli rozhodnuté na 1. stupni pred rožňavským, prešovským a spišským cirkevným súdom. Rozsudok je vykonateľný až vtedy, keď je potvrdený aj druhostupňovým súdom. Na začiatku roka 2010 zdedil metropolitný súd z predchádzajúceho obdobia na 2. stupni 22 káuz, postupne pribudlo ďalších 78 prípadov.

V 61 prípadoch košický súd potvrdil prvostupňové rozsudky spišského, prešovského a rožňavského cirkevného súdu, že manželstvá boli uzavreté neplatne. Jeden prípad sa riešil ako nový proces na 2. stupni a aj v tomto prípade vydal rozsudok o neplatnosti manželstva. Na konci roka 2010 zostalo nedokončených 32 druhostupňových káuz, ktoré sa budú riešiť v tomto roku. Agentúru SITA informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM