Viktória Botošová Správy

Čo bude so známym kaštieľom pri Košiciach? Ministerstvo ma takýto zámer

Rozpadávajúci sa kaštieľ čaká na záchrancu, čo sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Čo bude so známym kaštieľom pri Košiciach? Ministerstvo ma takýto zámer
Zdroj: TASR

Osud chátrajúceho kaštieľa v obci Skároš (okr. Košice-okolie), ktorému bez rekonštrukcie hrozí zánik, ostáva naďalej nejasný. Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré má túto národnú kultúrnu pamiatku v správe, koncom minulého roka neúspešne ponúklo jej bezodplatný prevod štátnym rozpočtovým alebo príspevkovým organizáciám. Na predaj ho chce teraz ponúknuť ďalším prípadným záujemcom.

„Ponukové konanie bolo neúspešné. Preto v zmysle zákona o správe majetku štátu začneme osobitné ponukové konanie – cenu za kaštieľ stanoví znalec a majetok dostane ten, kto ponúkne najvyššiu cenu,“ uviedol tlačový odbor ministerstva.

Komplikácie v minulosti

Možný odpredaj a rekonštrukciu klasicistickej kúrie v minulosti komplikoval súdny spor ťahajúci sa od roku 2001. Okresný súd Košice okolie vlani už mohol na základe dôkazov predložených oboma stranami vo veci rozhodnúť. Žalobkyňa, ktorá sa domáhala tohto kedysi rodinného majetku, však zomrela bez zanechania závetu a priamych dedičov. Išlo o prekážku v ďalšom súdnom konaní až do ustálenia dedičov, ktorí museli vstúpiť do konania. Podľa ministerstva na poslednom pojednávaní zástupkyňa žalujúcej strany prejavila záujem o späťvzatie žaloby, pretože sa preukázali nové skutočnosti týkajúce sa vlastníctva kaštieľa. Ponukové konanie vypísal rezort vzhľadom na očakávaný záver súdneho sporu.

„Kaštieľ sa nevyužíva na plnenie úloh, preto je pre MV SR prebytočný. Kvôli pretrvávajúcim majetkovým sporom nie je stále oficiálne majetkom štátu, nebolo preto možné používať na jeho údržbu prostriedky zo štátneho rozpočtu,“ konštatovalo ministerstvo v súvislosti s dezolátnym stavom pamiatky.

Objekt podliehal devastácii

Kúria v Skároši z konca 19. storočia slúžila ako sídlo šľachtického rodu Feketeovcov. Architektom budovy bol Arpád Jakab, ktorý v Košiciach spolu s bratom postavil známy Jakabov palác. Po druhej svetovej vojne štát kúriu s veľkým pozemkom skonfiškoval. Slúžila ako materská škola a do roku 1991 ako špeciálna škola pre deti. Následne sa o objekt nikto nestaral, a tak podliehal devastácii. Pred niekoľkými rokmi sa na ňom prepadla strecha, čo urýchľuje jeho skazu.

„Ak sa nepristúpi k záchranným prácam, tak o niekoľko rokov nezostane z toho kaštieľa, dá sa povedať, nič. Budú to absolútne ruiny, ktoré budú na zbúranie,“ uviedol starosta Skároša Ľubomír Vranka. V minulých rokoch sa podľa neho objavili záujemcovia uvažujúci o renovácii a využití kúrie. Jednou z možností by bolo vybudovanie domova dôchodcov, potrebné by však boli veľké finančné investície. O odkúpenie pamiatky by mala záujem aj obec, avšak za podmienok primeranej ceny a súhlasu obecného zastupiteľstva. „V každom prípade, ak by došlo k rekonštrukcii, mohla by to byť významná a krásna dominanta obce. Málokde by sa mohli pochváliť takouto kúriou v strede obce,“ povedal Vranka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM