Veronika Hunyadiová Rôzne

Čo ide na dračku v bezobalovom obchode? Vitajte v Košickej špajze

Hitom je jednoznačne mrazom sušené ovocie. Zákazníci ho kupujú jednak ako zdravú dobrotu, snack pre deti do školy alebo ako darček pre priateľov. Chutný balíček v originálnom balení vás dostane.

Ilustračný obrázok k článku Čo ide na dračku v bezobalovom obchode? Vitajte v Košickej špajze
15
Galéria
Zdroj: Košická špajza , Bianka Ézsölová

Nadmerné používanie zbytočných obalov, hromadenie odpadu a plytvanie potravinami. Tieto tri problémy sa snaží vyriešiť koncept tzv. bezobalových obchodov, v ktorých nakupujete potraviny do opakovane použiteľných obalov a nádob.

Ako to celé funguje?

Nakupovaním v takýchto obchodoch môžete zároveň ušetriť peniaze. Kúpite si iba také množstvo potravín, ktoré ste schopní spotrebovať alebo len toľko, koľko potrebujete do nového receptu, ktorý chcete vyskúšať.

Takéto predajne nie sú žiadnou novinkou ani v Košiciach. V meste ich už nájdete hneď niekoľko a jedným z nich je aj Košická špajza. Tá nedávno otvorila už svoju druhú pobočku. Prvá sídli v Košiciach na Masarykovej, druhá na Letnej ulici. Všetky výrobky nájdete aj v eshope na stránke www.kosickaspajza.sk. V rámci Košíc funguje donáška.

Majiteľa Lukáša Majerníka sme sa opýtali, ako Košičania privítali koncept bezobalového obchodu. „Na naše milé prekvapenie sa otvorenie našej prevádzky stretlo s nadšením. Stále viac ľudí začína zmýšľať ekologicky. Chodia k nám aj zákazníci, ktorých cieľom je najmä žiť zdravo. Zaujímajú ich napríklad strukovinové cestoviny, bezlepkové múky, či rôzne semienka a obilniny,“ povedal.

Skutočne bez obalov?

Nakupovanie v tomto obchodíku je veľmi jednoduché. Vyberiete si dózu s potravinou, ktorú si chcete kúpiť a naberiete si z nej množstvo, ktoré potrebujete. Ak nemáte odvahu na samoobslužné naberanie, obsluha vám rada pomôže.

„Zákazníci si môžu priniesť akékoľvek nádoby, papierové, či plátenné tašky, a do nich si jednoducho nabrať čo chcú a koľko chcú. S cieľom podpory nákupu do vlastných obalov ponúkame na každý tovar zakúpený takýmto spôsobom zľavu jedno percento z predajnej ceny,“ priblížil Lukáš.

V prípade, že so sebou nemáte vlastné dózy a napriek tomu si chcete niečo kúpiť, nemusíte zúfať. Ponúkané potraviny si môžete nabrať do bezplatných kompostovateľných vrecúšok, alebo si zakúpiť sklenené nádoby priamo v predajni.

Vyberie si každý

Na výber je tu množstvo rozmanitých potravín, od rôznych druhov múky, cez strukoviny, cestoviny až po cereálie či raňajkové kaše. Bohatú ponuku ocenia najmä ľudia, ktorí trpia potravinovou alergiou či intoleranciou, dostupných je tu viacero druhov bezlepkovej múky, cestovín a ďalších výrobkov.

Ak máte chuť na niečo sladké a zároveň zdravé, vybrať si môžete z ponuky sušeného ovocia, orieškov v čokoláde alebo aj vegánske gumené medvedíky. V bezobalovom obchode si na váhu zakúpite aj koreniny, kávu a čaj, a nechýbajú ani chutné domáce sirupy a poctivý med. Nepotravinovou položkou je tzv. čapovaná drogéria šetrná k prírode.

Košická špajza
15
Galéria
Zdroj: Bianka Ézsölová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM