Eva Mikulová Správy

Čo najviac zaujíma turistov v Košiciach po korone?

Tento rok mesto ponúka návštevníkom ešte viac ako po iné roky, hovorí sprievodca Milan Kolcun.

Ilustračný obrázok k článku Čo najviac zaujíma turistov v Košiciach po korone?
6
Galéria
Zdroj: FB Milan Kolcun

Známy košicky sprievodca Milan Kolcun je rád, že mesto po korona prestávke, je opäť plné turistov. Ako nám povedal sprevádza takmer každý druhý deň a najmä slovenských návštevníkov.

Letné novinky

„Toto leto ponúknu Košice návštevníkom viac než po iné roky, pretože Dóm sv. Alžbety už má zrenovovanú svoju vežu z ktorej je najkrajší výhľad na Košickú kotlinu. Je otvorená i v nedeľu. Susedná kaplnka svätého Michala je otvorená denne vrátane svojho podzemia. To sú atrakcie, ktoré neboli predtým tak dlho otvorené,“ hovorí M. Kolcun a dodáva:

„Je skvelé, že všetky ďalšie zaujímavé miesta sú opäť otvorené. Ako všetky objekty Východoslovenského múzea. Čiže keď má niekto chuť dozvedieť sa niečo o Rákoczim a má chuť na orient, môže ísť do Rodošta. Stále atraktívnym je i Košický zlatý poklad, ktorý patrí k najväčším v Európe.“

Návštevníkov tiež pozýva do Premonštrátskeho kostola na Hlavnej ulici, ktorý ponúka najkrajšiu barokovú optickú ilúziu v Košiciach alebo do nového múzea Sándora Máraia.

„Máraiho múzeum má ešte len rok a nachádza sa v priestoroch, kde Sándor Márai prežil svoje tínedžerské roky. Je to asi "najpremakanejšie“ múzeum v Košiciach podľa súčasných štandardov. Je dokonalo dizajnovo zvládnuté," hovorí sprievodca.

Najväčšie košické topky

Ako M. Kolcun vraví, návštevníci sú z Košíc nadšení a prekvapení, aká je tu rôznorodá pestrosť.

„Ja robím prehliadky i podľa toho, čo ľudí najviac zaujíma a preto sa ich na začiatku vždy spýtam, o čo majú najmä záujem.“

Platí však, že to naj, naj z Košíc je história, pamiatky a zaujímavosti.

„Napríklad unikátne najstaršie gotické dvojité točité schodisko na svete v Dóme sv. Alžbety. Máme tretiu najväčšiu zoo v Európe alebo najstarší maratón. Máme mestskú pamiatkovú rezerváciu Košíc, ktorá je zo všetkých 18 na Slovensku, najväčšia svojou rozlohou. Má vyše 500 budov. To sú všetko zaujímavosti, ktoré návštevníkov prekvapia a potešia,“ dodáva.

Momentálne medzi návštevníkmi prevládajú Slováci a i keď je zahraničných návštevníkov menej ako po iné roky, naši turisti to vyvažujú. Asi skutočne platí, že tento rok chcú ľudia dovolenkovať najmä doma.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM