Eva Mikulová Rôzne

Čo nás čaká v januári? Naštartujte sa v novom roku - veľký prehľad podujatí

Zabehajte si na Trojkráľovom behu, alebo navštívte niektorý z filmových festivalov. Či už festival ruských filmov alebo severskej kinematografie a naučte sa bubnovať.

Ilustračný obrázok k článku Čo nás čaká v januári? Naštartujte sa v novom roku - veľký prehľad podujatí
Zdroj: Mesto Košice

Potulka: 7 galérií v centre

Koľko galérií poznáte v centre nášho mesta? Dozviete sa na prvej tohtoročnej potulke. Potulky začínajú vždy pred Vedeckou knižnicou a trvajú okolo hodiny. Bližšie info na www.potulka.sk

Kedy: piatok – až nedeľa (4. až 6. január) v rôznych časoch.

Košický Trojkráľový beh

Začať nový rok športom je dobré rozhodnutie. Účasťou na Košickom trojkráľovom behu môžete v spoločnosti športovcov ešte chvíľu pri vianočnom strome precítiť atmosféru končiacich sa sviatkov, či popriať osobne bežeckému priateľovi šťastný nový rok. Hlavný beh je dlhý 5,1 km a jeho štart je o 15:00 hod. Tento beh pozostáva z 2 okruhov.

Prvý vedie od štartu pri Immaculate po Hlavnej ulici k Dolnej bráne a späť, druhý okruh vedie priľahlými uličkami a Mestským parkom s cieľom opäť pri Immaculate.

Sprievodný beh má dĺžku 1,1 km, jeho štart je o 14:00, vedie po Hlavnej ulici a je určený pre mládež do 15 rokov a veteránov nad 60 rokov. Na každého účastníka čaká v cieli účastnícka medaila s motívom podujatia a motívom Immaculaty a Štátneho divadla.

Kedy: nedeľa 6. január o 14,00 a 15,00 hodine

Regionálny turnaj celosvetovej robotickej súťaže FIRST LEGO League

Základom FLL je robotická súťaž počas ktorej deti riešia „zapeklité misie“ použitím robota, ktorého samé navrhli, postavili a naprogramovali v čase od vypísania úloh (zvyčajne august) do termínu konania súťaže (november-január). Okrem postavenia robota musia deti spracovať aj zadanú výskumnú úlohu, ktorej výsledky musia byť schopné vhodným, najlepšie zábavným, spôsobom prezentovať pred porotou. Takýmto spôsobom súťaž simuluje reálny svet: deti pracujú ako tím každý rok na nových úlohách, s použítím obmedzených zdrojov a musia stihnúť daný termín. Koná sa v Kulturparku.

Kedy: štvrtok 10. januára od 8,00 do 16,00 hodiny

Novoročný ples Rusínov – Ukrajincov „Malančyn večer“

V Spoločenskom pavilóne sa bude konať už tento tradičný ples. Zažite neopakovateľnú atmosféru „rus­nackeho silvestra“, ktorú Vám už 28. krát ponúka Ukrajinský národný zbor Karpaty a Zväz skautov „PLAST“ ukrajinsko-rusínskej národnosti na Slovensku. Čaká vás skvelá zábava, exkluzívny hosť PUĽS z Prešova, do tanca hrá svidnícky Epilóg, tombola má desiatky cien, dve večere, aperitív, šampanské, pochutiny a káva.

Kedy: sobota 12. januára o 19,00 hodine

Večer najlepších filmov a reklám roka 2018

Rok 2018 priniesol mimoriadne diela v oblasti svetovej kinematografie, televíznej produkcie a reklamy. Počas filmového večera v Tabačke si predstavíme len to najlepšie z moderného vnímania audiovizuálneho umenia. Je pozoruhodné, ako sa tento druh tvorby stále vyvíja a hľadá nové cesty ako zaujať často presýtených divákov. Nestrácajte čas s priemernosťou a balastom. K slovu sa tentoraz dostane iba kvalita. A sprevádzať vás ňou bude šéfredaktor portálu Kinema­.sk Peter Konečný.

Kedy: streda 16. januára o 19,00 hodine

Fashion KidLab

Na workshopoch Fashion KidLab sa detskí módni návrhári pri tvorbe svojich nových kolekcií inšpirujú svetovými menami. V januári si za svoj vzor zoberú talianskeho dizajnéra Armaniho. V módnej dielni budú deti hľadať nápady od tejto známej osobnosti v módnom priemysle v pavilóne Foxtrot v Kasárňach/Kul­turparku spolu s lektorkou Janou Polak. 

Kedy: utorok 8. januára o 17,00 hodine

Toastmasters

V Tabačke sa uskutoční rečnícky klub, ktorý sa venuje zdokonaľovaniu rečníckych a líderských schopností. Reč­nícke stretnutia sa konajú v slovenskom a anglickom jazyku. Chceš vedieť efektívne a pútavo rozprávať a osloviť tak, čo najširšie publikum? Čo tak učiť sa s praxou a s priateľskou atmosférou? Vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba?

Kedy: pondelok 7. január a pondelok 21. január od 19,00 hodiny

Etno bubny

V Tabačke sa budú konať cvičenia vedené formou spoločného bubnovania (Drum circle), zamerané na rozvoj základných rytmických zručností a techniky. Hry na africký bubon djembe a jednoduché perkusie (shaker, rytmické drievka, cowbell). Hlavnú náplň tvorí spoločné hranie v skupine, učenie a precvičovanie jednoduchých afrických polyrytmov. Vhodné pre začiatočníkov, na osvojenie si základov hry na djembe, ale aj na odreagovanie ako zvuková relaxácia.

Kedy: každý utorok od 8. januára o 17,00 hodine

Festival ruských filmov

V Kulturparku sa bude konať trojdňový festival ruských filmov a zistíte, že Rusi vedia točiť aj veľmi kvalitné filmové diela. Filmoví fajnšmekri si prídu na svoje.

Kedy: pondelok, utorok, streda (14, 15, 16. január) od 17,00 hodiny

Scandi 2018

Na január pripravila spoločnosť Film Europe Media Company už piaty ročník prehliadky súčasnej severskej  kinematografie SCANDI. Tá prinesie výber najnovších filmov. Škandi­návska filmová produkcia ponúka každý rok žánrovo pestré filmy, ktoré sú divácky atraktívne a zároveň mnohé z nich uvádzané a oceňované aj na prestížnych festivaloch. V Ka­sárňach/Kultur­parku uvidia diváci tri snímky.

  • • piatok - 18. 01. 2019 o 18:­00  - SCANDI 2019: Border (Hra­nica)
  • • sobota - 19. 01. 2019 o 18:­00  - SCANDI 2019: Woman at War (Žena v boji)
  • • nedeľa - 20. 01. 2019 o 18:­00 - SCANDI 2019: That Time of Year (Ach…, tie Vianoce!)
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM