Eva Mikulová Rôzne

Čo tak ísť nostalgickým vláčikom objavovať krásy Gemera?

Cieľom tejto nostalgickej jazdy Vlakom za UNESCOM budú krásy Ochtinskej aragonitovej jaskyne, ktorá vyniká fenomenálnou aragonitovou výzdobou.

Ilustračný obrázok k článku Čo tak ísť nostalgickým vláčikom objavovať krásy Gemera?
Zdroj: Košice Región Turizmus

Na svete je len pár sprístupnených aragonitových jaskýň. Za zvyšnými by ste museli cestovať napríklad do Mexika a Argentíny. Výlet sa koná v sobotu 11. augusta s odchodom z Košíc o 8,10 hodine.

Štitnícke hradné hry

Vlak najprv zastaví na zastávke Štítnik–mesto, kde sa práve v tomto termíne konajú Štítnicke hradné hry, v areáli vodného hradu, kde môžete zažiť jeden deň v stredoveku. Čaká vás remeselný jarmok, historický tábor, v ktorom spoznáte život v stredoveku, dobovú kuchyňu a turnaje, šermiarsky a lukostrelecký turnaj a sokoliari. Pripravené budú súťaže pre deti aj dospelých, remeselné dielne, pletenie košíkov, drôtikovanie, kováčska dielňa, hlinená dielňa, odborné prednášky, hudobné a tanečné vystúpenia, jazda na koni, lukostreľba aj pre deti a ohňová show.

Neskôr sa po skupinách kyvadlovou autobusovou dopravou presunieme priamo k Ochtinskej aragonitovej jaskyni, kde absolvujeme prehliadku v skupinách a bude možné vrátiť sa autobusom späť do Štítnika.

Aj turistika

Zaujímavejšia ponuka, ale pre zdatnejších turistov, ktorí z vlaku vystúpia až v stanici Ochtiná, odkiaľ budú peši pokračovať k miestnemu gotickému ev. kostolíku s unikátnymi feskami, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Po asi 120-minútovej túre sa dostanú k hlavnému bodu programu – Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Po prehliadke bude možnosť vrátiť sa tou istou trasou do Ochtinej ku vlaku s odchodom do Košíc, alebo sa odvezú pripraveným autobusom do Štítnika na hradné hry a až odtiaľ vlakom do Košíc. V Štítniku si, ako posledný bod programu, prehliadneme centrálne námestie a evanjelický kostol zo 14. storočia. Kostol je jednou z najstarších pamiatok Gemera – národná kultúrna pamiatka s najstarším organom na Slovensku či znovuobjavenými historickými nástennými maľbami z troch období – z poslednej tretiny 14. a 15. storočia a začiatku 16. storočia, zhotovených podľa talianskych nástenných cyklov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM