Správy

COVID už v Košiciach zatvára celé školy. V karanténe je rekordný počet žiakov

Epidemická situácia v košických základných školách sa zhoršuje. V karanténe je celkovo 137 tried.

Ilustračný obrázok k článku COVID už v Košiciach zatvára celé školy. V karanténe je rekordný počet žiakov
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Zhruba každý šiesty žiak niektorej z košických základných škôl (ZŠ) nemohol ísť dnes ísť na vyučovanie do svojej triedy. V porovnaní s uplynulým týždňom sa počet žiakov v karanténe zvýši o 60 percent.

Epidemiologická situácia na košických základných školách sa prvýkrát vyrovnala už aj celoslovenskému priemeru, ktorý aktuálne predstavuje 17 percent žiakov na online výučbe. Koncom týždňa ho však už prevýši. Informuje o tom košický magistrát.

V karanténe je 2 822 žiakov v 137 triedach. To je doposiaľ najhoršie číslo od vypuknutia pandémie na jar minulého roka.

Zatvárajú celé školy

Kvôli covidu už v Košiciach museli zatvoriť aj celé školy. Do 22. novembra je úplne uzavretá ZŠ Gemerská, kde ochorenie COVID-19 hlásilo spolu 50 jej zamestnancov a žiakov. Tento týždeň sa už priamo v škole nebude vyučovať ani na ZŠ Park Angelinum, kde malo z dôvodu 22 pozitívnych žiakov a pedagógov doteraz dištančné vzdelávanie všetkých 11 tried na druhom stupni. Po novom k nim pribudnú aj všetky triedy prvého stupňa.

„Dnes boli naposledy v škole aj žiaci na ZŠ Bernolákova 16, kde od štvrtka prejde všetkých jej 28 tried kompletne na on-line výučbu. Podobne to bolo aj na ZŠ Fábryho, kde dištančné vzdelávanie čaká od štvrtka celý I. stupeň,“ uviedla vedúca oddelenia školstva košického magistrátu Beáta Lopušniaková.

Košickí hygienici už predtým do on-line priestoru presunuli aj vzdelávací proces na II. stupni ZŠ Krosnianska 4 a na 1. stupni ZŠ Trebišovská. Na oboch týchto školách uvidia žiakov v laviciach až od budúceho utorka.

Na zlepšenie to nevyzerá

Ako uviedla Lopušniaková, v meste je v súčasnosti už len šesť základných škôl, ktorých výučba sa nemusí prispôsobovať negatívnym dôsledkom nového koronavírusu. Ani ďalšia prognóza nie je veľmi radostná, keďže im neustále pribúdajú nepriaznivé oznámenia zo škôl.

„Ak to pôjde ďalej týmto tempom, do konca týždňa budeme mať štvrtinu žiakov bez prezenčnej výučby. Zostáva nám všetkým dúfať, že aj vzhľadom na aktuálnu situáciu sa čo najskôr dajú zaočkovať aj tí zamestnanci našich škôl, ktorí tak z rôznych dôvodov doposiaľ neurobili. Veríme, že všetci naši zamestnanci, školáci a aj ich rodičia budú dôsledne dodržiavať všetky odporúčania a nariadenia RÚVZ, aby sme spomalili šírenia tohto ochorenia,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM