Správy

Covidová vlna v detskej nemocnici skončila. Deti zvládajú koronavírus aj doma

V Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v apríli výrazne klesol počet hospitalizovaných detských pacientov s ochorením COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Covidová vlna v detskej nemocnici skončila. Deti zvládajú koronavírus aj doma
Zdroj: DFN Košice

Najväčší nárast pacientov zaznamenala nemocnica vo februári a v marci. V piatok (22. 4.) mali v nemocnici hospitalizované dve deti pozitívne na COVID-19.

Reprofilizačné lôžka nepotrebujú

Reprofilizované lôžka v DFN zrušili začiatkom apríla. „Vyzerá to tak, že covidová vlna je už na konci. COVID-19 tu stále bude, ale väčšina detí ho zvládne aj doma a na ťažšie stavy sme prichystaní,“ hodnotí aktuálny stav primárka detského infekčného oddelenia (DIO) nemocnice Dana Hudáčková.

Variant omikron a nápor detských pacientov si vyžiadal aj otvorenie reprofilizovaného oddelenia, ktoré bolo plne využívané. „V januári 2022 bolo v DFN hospitalizovaných 28 detí s infekciou COVID-19. Vo februári to už bolo 97 detí a v marci 114 pozitívnych detí,“ uviedol medicínsky námestník nemocnice Martin Mráz.

Pridružené choroby

Pacienti mali respiračné príznaky, bolesti na hrudníku a zápaly pľúc. V niektorých prípadoch išlo o deti s pridruženými neurologickými či onkologickými ochoreniami. Pacientov v predškolskom veku trápil najčastejšie zápal hrdla – laryngitída. Kyslíkovú liečbu či umelú pľúcnu ventiláciu potrebovalo v porovnaní s predchádzajúcimi vlnami pandémie menej pacientov. „Stav hospitalizovaných detí bol miernejší ako v predchádzajúcich vlnách,“ skonštatovala Hudáčková.

Počas februára aj marca pribudlo v DFN viac detských pacientov s covidom nielen na DIO a reprofilizovanom oddelení, ale aj v ambulanciách. Špecialisti tímu DIO sa starali priemerne o 20 pacientov denne a rady poskytovali rodičom aj telefonicky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM