Rôzne Správy

Ďalší most v HAVARIJNOM stave! Niektorí si cestu do Košíc predĺžia o 28 kilometrov

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) v stredu (4. 5.) na poludnie uzavrela most M7142 cez horský potok za obcou Herľany v smere na Banské.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší most v HAVARIJNOM stave! Niektorí si cestu do Košíc predĺžia o 28 kilometrov
Zdroj: Facebook.com/Košický samosprávny kraj

Úplnú uzáveru nariadil Okresný úrad Košice z dôvodu, že je ohrozená bezpečnosť a zdravie účastníkov cestnej premávky. Informoval o tom KSK na sociálnej sieti.

„Na havarijný stav 5,5 metra dlhého mosta upozornil statik počas mimoriadnej prehliadky. Ide o most z roku 1948, ktorý sa nachádza na úseku cesty, kde nepremáva prímestská autobusová doprava a v zime nie je udržiavaný,“ uviedol kraj.

Vozidlá z Vranova nad Topľou smerom na Košice môžu využiť alternatívnu trasu po cestách I/79 smer Hriadky a následne I/16 cez horský priechod Dargov.

„Obyvateľom dotknutých obcí obchádzka úseku nespôsobí zdržanie. Cesta sa dočasne predĺži len obyvateľom obce Banské, ktorí si jazdu do Košíc predĺžia približne o 28 kilometrov,“ informoval ďalej samosprávny kraj.

Most prevádza cestu II/576 ponad neupravené koryto Svinického potoka. Spodná stavba je kamenná, nosnú konštrukciu má oceľovú.

Kraj plánoval jeho rekonštrukciu v rámci prvej etapy projektu obnovy cesty II/576 Bohdanovce-Herľany, na ktorú získal financie z eurofondov.

„Župa vyhlásila verejné obstarávanie ešte v lete 2020, ktoré sa uzavrelo koncom apríla tohto roka. Avšak ani jeden z prihlásených uchádzačov nepristúpil k podpisu zmluvy. Z toho dôvodu musí župa súťaž zrušiť a vypísať nové verejné obstarávanie,“ uviedol Úrad KSK.

Správa ciest KSK urýchlene zabezpečí odbúranie poškodeného mosta a na mieste osadí náhradné mostné provizórium, ktoré bude slúžiť občanom až do začiatku výstavby nového mosta.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM