Michal Lendel Správy

Ďalšia akcia v Kulturparku: V Košiciach ponúkajú pre mladých pracovné príležitosti v celej EÚ!

Košický Kulturpark sa stal dejiskom podujatia Mládež v pohybe. Ide o akciu, ktorá má podporovať mobilitu mladých ľudí a tým zvýšiť ich možnosti uplatnenia na trhu práce. Akciu sprevádza bohatý program pre návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia akcia v Kulturparku: V Košiciach ponúkajú pre mladých pracovné príležitosti v celej EÚ!
Zdroj: TASR

Študijné pobyty v zahraničí, pracovné príležitosti v Európskej únii a bohatý sprievodný program čakajú na návštevníkov podujatia Mládež v pohybe. To sa začalo včera v košickom Kulturparku a potrvajú do soboty 5. októbra. Program Mládež v pohybe je iniciatívou Európskej únie, ktorého cieľom je podporiť mobilitu mladých ľudí, zvyšovanie ich možnosti uplatnenia na trhu práce a skvalitňovanie ich vzdelania.

Čo podujatie ponúka?

Podujatie je určené najmä pre ľudí od 15 do 30 rokov. Spolu 12 organizácií na ňom ponúka pracovné a študijné príležitosti a programy v celej Európskej únii. Sú medzi nimi také organizácie, ako Slovenský inštitút mládeže Iuventa, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, EUROPE DIRECT Košice, EURES – Európsky portál pre pracovnú mobilitu, Eurodesk Slovensko, SAIA Slovenská akademická informačná agentúra, ESN – Študentská sieť Erazmus, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

„Eurodesk predstavuje európsku informačnú sieť, ktorej úlohou je poskytovať informácie a rady týkajúce sa mladých ľudí a všetkých tých, ktorí s nimi pracujú. Priamo na podujatí budú mať návštevníci možnosť porozprávať so zahraničnými dobrovoľníkmi hosťujúcimi na Slovensku o možnostiach Európskej dobrovoľníckej služby,“ vysvetlila dôvody účasti Izabela Széplaki z košickej pobočky Eurodesku.

Podobne sa k akcii postavila aj Slovenská akademická informačná agentúra SAIA. Jej výkonná riaditeľka Katarína Košťálová uviedla, že agentúra sa už viac ako 23 rokov venuje študijným a výskumným pobytom študentov, vysokoškolských učiteľov a výskumníkov, a teda ciele stanovené Iniciatívou EK Mládež v pohybe sú neoddeliteľnou súčasťou ich každodennej práce. „Našou snahou je poskytnúť čo najväčšiemu počtu záujemcov o vzdelávacie a výskumné pobyty v zahraničí, ale aj na Slovensku informácie o existujúcich možnostiach, a vo viacerých prípadoch poskytujeme v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR aj štipendiá na tieto pobyty,“ povedala.

Okrem ponuky vystavovateľov sa návštevníci môžu zúčastniť na rozhovorov s eurokomisárom Marošom Šefčovičom, či slovenskými Ambasádormi pre Európsky rok občanov 2013 Samuelom Abrahámom a Katarínou Brychtovou, ako aj generálnym riaditeľom EK pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež Janon Truszczyńskim.

Podujatie už navštívilo vyše 60 európskych miest

„Podujatie Mládež v pohybe sa prvý krát uskutočnilo v roku 2010, odvtedy navštívilo už vyše 60 európskych miest. Na Slovensko zavítalo už v minulosti, jeho organizátori ho napríklad pripravili na známom hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne v minulom roku,“ vysvetlil organizátor podujatia Igor Holéczy. Doplnil, že iniciatíva Európskej únie Mládež v pohybe sa spája s programami zameranými na oblasť vzdelávania a zamestnanosti mladých ľudí v Európe. Je súčasťou stratégie Európskej únie zvyšovať zručnosti a zamestnanosť v Európe.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM