Správy

Chcete pomôcť s prepravou utečencov? Košická župa spustila ďalšiu službu, VIDEO

Rezervačný systém Košického samosprávneho kraja (KSK) sa rozširuje o ďalšie služby pre vojnových utečencov.

Zdroj: TASR/František Iván

Od polovice marca systém uľahčuje dobrovoľníkom ubytovávanie utečencov v župných zariadeniach núdzového bývania, ale aj v súkromných nehnuteľnostiach, ktoré bezplatne ponúkajú súkromné osoby. Najnovšie chce župa pomôcť vojnovým utečencom aj s bezpečnou a bezplatnou individuálnou prepravou.

Bezpečne a bezplatne

„V čase, keď je príchod obyvateľov z Ukrajiny intenzívnejší, pociťujeme potrebu posilňovať individuálnu prepravu – napríklad z autobusových a železničných staníc do zariadení núdzového bývania,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka. Kraj chce byť podľa neho pripravený na ďalšiu utečeneckú vlnu.

„Nepočúva sa nám dobre o rôznych pochybných praktikách niektorých vodičov, ktorí sa snažia z krízovej situácie vojnových utečencov vyťažiť. Preto sme spustili výzvu pre všetkých záujemcov, ktorí chcú pomôcť s bezplatnou prepravou vojnových utečencov vlastnými vozidlami. Verím, že vďaka župnému systému sa vojnoví utečenci prepravia v prvom rade bezpečne a tiež bezplatne,“ dodal Trnka.

Ako to funguje?

Záujemcovia sa môžu registrovať prostredníctvom stránky www.ukrajinaksk.sk. Centrálny dispečing zabezpečí evidenciu a overovanie dôveryhodnosti vodičov. Preverí, či má vodičské oprávnenie alebo či je preukázateľne vlastníkom vozidla. V prípade, že vozidlo nevlastní, môže ho na prepravu využívať na základe súhlasu na užívanie vozidla s notársky osvedčeným podpisom vlastníka. Následne bude zaradený do registra záujemcov.

Bezplatnú prepravu ponúknu vojnovým utečencom dobrovoľníci v infopointoch na hranici či autobusových a vlakových staniciach. V prípade záujmu následne dobrovoľníci dohodnú bezpečný odvoz záujemcov telefonicky cez centrálny dispečing alebo prostredníctvom Rezervačného systému KSK.

Kraj pripomína, že vojnoví utečenci majú bezplatnú hromadnú prepravu prímestskými autobusmi z hraníc po celom Košickom kraji. Stačí sa preukázať dokladom, že ide o obyvateľov z Ukrajiny. Doposiaľ túto možnosť využilo takmer 13-tisíc ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM