Zuzana Vajayová Rôzne

Daň z motorových vozidiel v Košickom kraji sa zvýši o 10%

Zmenu všeobecného záväzného nariadenia o úprave sadzby dane z motorových vozidiel schválili dnes poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe, daň z motorových vozidiel je jedinou variabilnou časťou príjmovej strany rozpočtu Košickom samosprávnom kraji (KSK). V uplynulých troch rokoch nedošlo k zmene sadzby dane.

Základná sadzba dane KSK patrí medzi najnižšie na území Slovenska a v súčasnosti sa pohybuje podľa zdvihového objemu motora v rozmedzí od 56,43 do 199,16 eura. Tieto sadzby sa po úprave zvýšili na 62,07 až 219,08 eura. Prínos pre KSK by po zvýšení dane mal predstavovať sumu zhruba jeden milión eur.

„Veľkým problémom je aj to, že firemné autá, najmä s bratislavskou značkou, odvádzajú daň tam, kde je sídlo firmy a nie tam, kde je prevádzka firmy. Bude potrebné zmeniť v tomto smere legislatívne opatrenia,“ uviedol v rozprave predseda KSK Zdenko Trebuľa. Pripomenul, že najmä nákladné automobily sa výrazne podieľajú na opotrebovaní ciest v kraji, ale daň odvádzajú v Bratislave. „Žiadam poslancov Národnej rady SR z nášho regiónu, aby v tomto smere vyvinuli patričné kroky,“ dodal Trebuľa.

Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) rieši zvýšenie základnej sadzby dane v jednotlivých kategóriách o desať percent. Pre vozidlá spĺňajúce emisné limity EURO 3 sú zvýšené sadzby len o päť percent. Pre vozidlá, ktoré spĺňajú emisné limity EURO 4 a 5, ostávajú sadzby nezmenené, to znamená na úrovni základných sadzieb stanovených v jednotlivých kategóriách podľa dosiaľ platného VZN.

Dôvodom úpravy sadzby dane je znížený výber dane v roku 2010. Zaznamenaný úbytok výberu dane oproti predchádzajúcemu roku je predpokladaný vo výške 400.000 eur. Zvýšený výber z dane sa okrem iného použije aj na financovanie opráv ciest II. a III. triedy poškodených povodňami. „Cieľom úpravy je realizovať zámer Združenia samosprávnych krajov Slovenskej republiky zjednotiť sadzby dane z motorových vozidiel na celom území Slovenska do konca roka 2014,“ uvádza sa v dôvodovej správe k prerokovanému bodu rokovania zastupiteľstva KSK.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM