Eva Mikulová Rôzne

Dávajte si pozor na mince. Aj v Košiciach sa už objavili bathy - do mnohých automatov fungujú

Thajským platidlom je bath. Okrem papierových peňazí majú i mince a tá s nominálnou hodnotou 10 bathov je na prvý pohľad nerozoznateľná od dvojeurovky.

Ilustračný obrázok k článku Dávajte si pozor na mince. Aj v Košiciach sa už objavili bathy - do mnohých automatov fungujú
4
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Sú na prvý pohľad na nerozoznanie! Nájdite rozdiely medzi thajskou mincou nominálnej hodnoty 10 bathov a euromincou v hodnote 2 eura. Mnohí Košičania cestujú do Thajska a tak si domov občas donesú ako suvenír thajské mince.

Ak si ich uložia do svojej dovolenkovej zbierky, tak je to v poriadku. Ak sa však rozhodnú dať takéto mince do obehu, je to už priestupok. Koncom marca upozornila TV Markíza taktiež na podobné skúsenosti niektorých ľudí, ktorým sa ako výdavok dostal do ruky bath. A ako nám napísali aj naši čitatelia, s mincou sa stretli niektorí už aj v Košiciach.

Hodnota 30 centov

Lákavé je totiž použiť 10 bathovú mincu do rôznych automatov. Vyzerá takmer rovnako ako dvojeurovka, má rovnakú veľkosť aj rovnakú hmotnosť. Lenže jej hodnota je len niečo okolo 30 centov.

A tak niektorí „prešibanci“ ju použijú napríklad do automatov na kávu, parkovacích automatov (v Košiciach nie), platia nimi v samoobslužných automývarňach alebo ju normálne použijú i v obchode pri platbe za tovar. A ani ostrieľané pokladníčky si ihneď nevšimnú rozdiel. Buďte opatrní.

Podobné zloženie, kombináciu kovov, štruktúru a veľkosť ako dvojeurovka, majú aj niektoré mince svetových mien. Napríklad turecká líra, thajský bath, talianska líra, ktorá už nie je v obehu.

Za podobný prípad s nepravými dvojeurovkami v minulosti bratislavská polícia obvinila 29 ročného Petra z okresu Senec z falšovania. Aj keď ide zatiaľ o ojedinelé prípady, nikto presne nevie povedať, koľko falošných mincí cudzích mien je v obehu v rámci celej Európy.

Thajské bathy
4
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM