Eva Mikulová Rôzne

Dávajte v týchto horúčavách pozor na bábätká a malé deti!

Kočíky neprikývajte, deti ochladzujte letnou sprchou aj niekoľkokrát za deň. A samozrejme je úplne neprípustné nechať dieťa v aute.Viac rád v článku.

Ilustračný obrázok k článku Dávajte v týchto horúčavách pozor na bábätká a malé deti!
Foto: Eva Mikulová

Horúčavy, ktoré práve zažívame na vlastnej koži, nie sú len nepríjemné, ale pre starších ľudí a bábätká dokonca nebezpečné.

„Novorodeniatka a deti v dojčenskom veku ešte nemajú vyvinuté potné žľazy, čo znamená, že sa nevedia aktívne potiť a nedokážu si regulovať telesnú teplotu tak, ako dospelý človek,“ hovorí primárka Novorodeneckého oddelenia Nemocnice Košice-Šaca Slávka Virágová. Odporúča preto pravidelné dopĺňanie tekutín, dojčeným bábätkám najmä vo forme častejšieho dojčenia.

„U detičiek kŕmených náhradnou materskou výživou, ale samozrejme aj deťom, ktoré sú dojčené, je vhodné ponúkať aj čistú vodu,“ dopĺňa primárka Virágová.

Na prechádzky ráno alebo podvečer

Teplo v kočíku je porovnateľné s teplom v aute, preto je lepšie používať taký kočík, v ktorom môžu mamičky zabezpečiť prúdenie vzduchu, napríklad vo forme sieťky. „Najvhodnejší čas na prechádzky s maličkými deťmi počas takýchto horúcich dní je ideálny do 10. hodiny dopoludnia a po 15. hodine poobede,“ upozorňuje Slávka Virágová.

Ochladiť deti letnou sprchou niekoľkokrát za deň je lepšie, ako ísť sa schladiť do obchodného centra. „Čím mladšie je dieťatko, tým ťažšie znáša teplotné výkyvy. Ani v aute sa neodporúča vychladiť vzduch viac ako o 5 – 6 stupňov oproti teplote vonkajšieho prostredia. Telo malého dieťatka, ako aj starších ľudí, reaguje na prudké teplotné rozdiely šokovo.“

Virágová odporúča prechádzky po lesnej ceste alebo v parku, kde je tieň. V prípade pobytu pri vode je vhodné sa pred slnečnými lúčmi schovať pod slnečník, alebo prístrešok.

Mamičky by tiež nemali zabúdať, že ich dieťatko potrebuje len ľahké oblečenie, pokrývku hlavy a hlavne používanie opaľovacieho krému. „Ak bude dieťatko dlhšiu dobu vonku, je dobré opakovane ho natrieť opaľovacím krémom. To neplatí len pre novorodeniatka, ale aj pre menšie, či väčšie deti,“ dodáva primárka Virágová.

Cesty do exotiky zvážte

Detské očká je vhodné chrániť slnečnými okuliarmi s UV filtrom. Jedzte ľahšie, nemastné a nie veľmi horúce jedlá. Aj oni si radi pochutia na melóne, ktorý im nielen doplní tekutiny, ale ich aj príjemne schladí. Veľmi dobrou voľbou sú ovocné šťavy, šaláty zo sezónneho ovocia a zelenina. Ak si pýtajú maškrtu, je dobré mať po ruke piškóty, suché keksy alebo domácu ovocnú zmrzlinu.

Cesty do exotických destinácií radšej odložte na neskôr. „Ak sa rozhodnú rodičia ísť s dieťatkom na dovolenku k moru, je lepšie cestovať v noci, keď v aute nie je tak horúco a voliť radšej destinácie, ktoré sú nám blízke vzdialenosťou aj kultúrou. Exotické krajiny sú určite zaujímavé, ale hrozí tu aj vyššie riziko rôznych infekcií a potrebné diagnostické a terapeutické možnosti môžu byť obmedzené,“ uzatvára primárka Slávka Virágová.

Na pitný režim počas horúcich letných dní by ale nemali zabúdať ani mamičky. Lekári odporúčajú prijať aspoň 2 až 3 litre tekutín, najlepšie vo forme nesladených nápojov či bylinkových čajov, ale nemali by sme zabúdať ani na dopĺňanie vypotených minerálov v podobe minerálnych vôd.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM