Eva Mikulová Rôzne

Dbajte pri Silvestrovských oslavách na bezpečnosť. S pyrotechnikou narábajte opatrne

Ohňostroje a zábavná pyrotechnika môžu priniesť nielen zážitok, ale aj spôsobiť popáleniny, ktoré v najhoršom prípade spôsobia stratu končatiny.

Ilustračný obrázok k článku Dbajte pri Silvestrovských oslavách na bezpečnosť. S pyrotechnikou narábajte opatrne
Zdroj: TASR

Počas zimných mesiacov lekári Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Šaci zaznamenávajú zvýšený počet úrazov spôsobených popálením. Príčinou sú jednak termické úrazy zapríčinené neopatrnosťou pri sezónnom vykurovaní, príprava typickej vianočnej kapustnice a s ňou spojené obareniny, ale aj omrzliny, ktoré k tomuto typu úrazov radíme. Absolútnym špecifikom sú silvestrovské a novoročné oslavy.

Zvýšený počet úrazov počas zimy

„Vysoký počet úrazov cez vianočné a novoročné sviatky je spôsobených manipuláciou s ohňostrojmi. Tie spôsobujú kontaktné popáleniny, popáleniny plameňom od horiaceho šatstva, vlasov, postihnutie očí, až devastačné stratové, amputačné, poranenia s ohrozením života,“ vysvetľuje plastický chirurg Juraj Gajdoš, lekár Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Šaci. „Pri zlyhaní, alebo nesprávne použitej pyrotechnike si úraz odnesie najčastejšie náš najdokonalejší nástroj a tým je ruka,“ opisuje najhorší scenár doktor Gajdoš.

Podľa skúseností našich lekárov je vysoké percento devastačných poranení pyrotechnikou spojené s užívaním alkoholu. Druhú najčastejšiu skupinu tvoria neplnoletí, ktorí nedodržia pokyny manipulácie s pyrotechnikou. V prípade, že dôjde k popáleniu, je najdôležitejšie postihnuté miesto čo najrýchlejšie zachladiť.

„Postihnuté miesto chladíme v prvom kroku studenou tečúcou vodou aspoň pätnásť minút,“ radí Juraj Gajdoš a dodáva, že „chladná voda zabraňuje hlbšiemu poškodeniu tkanív a pôsobí aj proti bolesti. Ak došlo k vzniku pľuzgierov alebo rany, je potrebné túto plochu sterilne prekryť.“ Pri rozsiahlejšom termickom úraze je nevyhnutné ambulantné ošetrenie. To môže skončiť aj hospitalizáciou na špecializovanom pracovisku, Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie.

Nepreháňajte to s alkoholom

Pri poranení pyrotechnikou je ale situácia často závažnejšia, pretože môže dôjsť až k strate končatiny. „Ak poranený stratí časť končatiny, je potrebné správne zaistenie a transport amputátu do najbližšieho replantačného centra. Amputát sa zabalí do sterilnej gázy, následne sa vloží do mikroténového vrecka, a ten sa vloží do ďalšieho vrecka so zmesou vody a ľadu v pomere 2:1. Samotná končatina je väčšinou tak spálená, že nekrváca. V prípade krvácania z postihnutej končatiny stačí vyvinúť tlak na postihnuté miesto cez sterilnú gázu,“ zakončuje Juraj Gajdoš.

Pri zábave s pyrotechnikou je najdôležitejšia prevencia. Nevyhnutnosťou je použitie ochranných pomôcok, ako sú pracovný odev u profesionálov, rukavice, okuliare a zdravý sedliacky rozum u laikov. Čistá myseľ bez alkoholu a dozor plnoletej osoby by mali byť samozrejmosťou.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM