Lenka Fedorová Rôzne

Dedina neďaleko Košíc sa môže popýšiť tým, čo inde nenájdete: Vodopády, kaňon, a to nie je všetko!

Región Abov v sebe ukrýva unikátne skvosty, ktoré by bola škoda nevidieť. Tentokrát sme pre vás vybrali jedinečnú Zádielskú dolinu, ktorá je národnou prírodnou pamiatkou a veľmi obľúbenou turistickou oblasťou. Pre niekoho to možno nie je žiadna novinka, pre iných zaujímavé neprebádané miesto.

Ilustračný obrázok k článku Dedina neďaleko Košíc sa môže popýšiť tým, čo inde nenájdete: Vodopády, kaňon, a to nie je všetko!
Zdroj: Fotoarchív Jaroslavy Salatovej

Okolie Košíc skrýva nádherné miesta, na ktorých sa parádne zrelaxujete a pretriedite si myšlienky. Nemáme teraz na mysli wellness centrá, ale naopak, dary prírody, ktoré nám okolie Košíc ponúka. Z abovského regiónu vám prinášame množstvo zaujímavých tipov na túry či výlety. Tentokrát vás pozývame do Zádielskej doliny.

Za obcou možno nájsť národnú prírodnú pamiatku

Maličká obec Zádiel možno nie je dominantou na mape, jej okolie však skrýva nádhernú prírodu a unikátnu scenériu. Severne od obce totiž leží Zádielska dolina nazývaní aj Zádielska tiesňava. Tá sa nachádza vo východnej časti Slovenského krasu. Vytvoril ju Chotárny potok (Blatnica), ktorý tu vytvára malé vodopády a kaskády. Oblasť je národnou prírodnou pamiatkou.

Zádielska dolina je dlhá asi 3 kilometre, hlboká 300 m a jej šírka nedosahuje miestami ani 10 metrov. Pohľad na celú dolinu je jedinečný. Zádielska dolina od seba oddeľuje Zádielsku planinu a planinu Horný vrch.

V doline sa ukrýva 120 jaskýň

Zádielska dolina v sebe skrýva až 120 jaskýň, pričom medzi najznámejšie patria Kráľovská jaskyňa, Kostrová, Skrytá jaskyňa, ale aj Zádielska zrkadlová jaskyňa či Bobková jaskyňa. Ďalej sa tu nachádza vzácna a chránená fauna a flóra.

V členitom kaňone môžeme vidieť pozoruhodné bradlá a kolmé steny. V niektorých druhoch literatúry sa vedie polemika či ide naozaj o kaňon alebo tiesňavu, nakoľko podľa štruktúry ide o tiesňavu. Používajú sa však obidva názvy.

Z kamenných útvarov v kaňone zaujme svojim tvarom hlavne 105 metrov vysoká Cukrová homoľa, ktorá bola vymodelovaná erozívnou činnosťou vody. Cukrová homoľa je najvyšší vežovitý skalný útvar na Slovensku.

Túra ponúka tri trasy

Ak ste sa rozhodli túto krásu Zádielskej doliny zažiť na vlastné oči, môžete sa vybrať po troch trasách. Od rázcestníka Zádielska dolina – horáreň vedie k obom pamiatkám modrá turistická trasa. Súčasťou Zádielskej planiny Horný vrch je aj Borčianská planina, na ktorú vedie od rázcestníka Zádielská dolina zelená turistická trasa. Cez dolinu prechádza červená turistická značka a Náučný chodník Zádielska tiesňava.

Na Zádielskej planine sa nachádza Zádielske hradisko, jedno z najväčších a najstarších pravekých hradísk na Slovensku. Po dlhšej túre vás môže prekvapiť hlad ši smäd, a tak vám bude na prospech Zádielska chata, kde naplníte hladné žalúdky i uhasíte smäd. Neďaleko leží aj Hájska dolina, kde sa môžete pokochať Hájskymi vodopádmi.

Ak ste sa rozhodli Zádielsku dolinu navštíviť, najjednoduchšie sa k nej dostanete, ak odbočíte z obce Dvorníky-Včeláre, ktorá leží na ceste č.50 medzi mestami Košice a Rožňava.

Návštevu doliny odporúča aj vášnivá turistka Jarka

„V Zádielskej som bola veľmi dávno, ešte v časoch, keď som navštevovala ZŠ. Keď som chodila na VŠ do Nitry, tak sa mi cestou do školy veľakrát naskytol pohľad na tento kaňon. Stále ma to ťahalo vrátiť sa tam, veď som predsa 3 roky študovala geografiu v Prešove a som srdcom turista, orientovaný hlavne na Slovensko, nakoľko v Nitre sa moja špecializácia zo všeobecnej geografie upravila na vidiecky turizmus v SR v kombinácii s regionálnym rozvojom a verejnou správou,“ priblížila Jarka.

Jarke sa počas víkendu naskytla možnosť Zádielsku dolinu navštíviť a tak neváhala ani chvíľu. „Cez víkend sa mi naskytla možnosť navštíviť znova Zádiel, tak som sa dnes pripojila k hanušovskému KST Krokus a okrem návštevy Zádielskej tiesňavy sme počas nepriaznivých poveternostných podmienok stihli zísť hrebeňom až k Turnianskemu hradu a navštíviť Jasovskú jaskyňu a samozrejme aj všetko nafotit,“ uzavrela s úsmevom Jarka.

Nádherné zábery Zádielskej tieňavy
16
Galéria
Zdroj: Fotoarchív Jaroslavy Salatovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM