Veronika Ondo-Cholewová Správy

Dedinky pri Košiciach sa konečne dočkali: Vďační obyvatelia hneď odhalili aj pamätnú tabuľu!

Dve dediny pri Košiciach sa konečne posunuli do 21. storočia. V jednej z dedín už aj visí pamätná tabuľa. Čo ich tak potešilo?

Ilustračný obrázok k článku Dedinky pri Košiciach sa konečne dočkali: Vďační obyvatelia hneď odhalili aj pamätnú tabuľu!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obciam Valaliky a Geča v okrese Košice – okolie postavila Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) kanalizáciu. Stavba si vyžiadala investíciu vo výške 11,9 milióna eur s DPH. Realizáciu projektu finančne podporila Európska únia (EÚ).

Jeden z najvýznamnejších dní

„Pre našu obec je to jeden z najvýznamnejších dní. Dôkazom toho, že nám táto stavba veľmi chýbala je aj to, že takmer 100 percent našich občanov podpísalo zmluvy s vodárenskou spoločnosťou,“ uviedol starosta obce Valaliky Štefan Petrík. Splaškové vody budú kanalizačnou sieťou odvádzané do čistiarne odpadových vôd Kokšov – Bakša. Do kanalizačnej siete v obci Valaliky budú taktiež prečerpávané splaškové odpadové vody z obce Geča.

„Je možnosť napojiť 1071 nehnuteľností. Momentálne je stavba pred kolaudáciou, ale bola kompletne odovzdaná,“ priblížil generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha. Dodal, že spoločnosť z vlastných zdrojov v obciach Valaliky a Geča dobudovala za 1,1 mil. eur vodovod, na ktorý sa môže napojiť približne 500 nehnuteľností. Išlo o vodovodné vetvy, ktoré ľuďom v obci chýbali.

Plány do budúcna

Čo sa týka odkanalizovania obcí na východnom Slovensku má VVS do budúcna viaceré plány. „Momentálne je pokrytie na 56 percent v rámci celého východného Slovenska, takže máme ešte čo doháňať, aby sme dobehli západ,“ dodal Hreha. Európska únia, ktorá na projekt poskytla peniaze, podľa ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) vyžaduje, aby Slovensko skvalitňovalo životné prostredie i kvalitu života ľudí. „Preto sme aj v novom operačnom programe vyčlenili 400 mil. eur na takéto projekty, aby sme pripojili čo najviac ľudí na kanalizačné siete. Aby ľudia žili tak, ako sa v 21. storočí žiť má, to znamená s komfortom, kanalizáciou a vodovodom,“ povedal pri dnešnej návšteve obce Valaliky minister Žiga. Oficiálne ukončenie projektu výstavby kanalizácie bude pripomínať pamätná tabuľa, ktorú dnes odhalili na Obecnom úrade v obci Valaliky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM