Rôzne

Žiaci predviedli svoje vlastné robotické modely na celoslovenskej súťaži. Niektoré sú skutočnou špičkou, FOTO

Viac ako 80 tímov zo základných (ZŠ) a stredných škôl (SŠ) predviedlo svoje zručnosti na 9. ročníku súťaže Robotický Battle na Alejovej (RBA).

Ilustračný obrázok k článku Žiaci predviedli svoje vlastné robotické modely na celoslovenskej súťaži. Niektoré sú skutočnou špičkou, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR

Žiaci v priestoroch Gymnázia Alejová v Košiciach prezentovali v pondelok 3. júna vyše 90 robotických modelov.

Ako uviedol koordinátor súťaže Peter Kovács, jej cieľom je ukázať mladým a talentovaným ľudom, že cesta robotiky a informatiky je zábava. Zároveň im má pomôcť v ich začiatkoch a rozvíjať ich talent.

Tri kategórie

„Máme tri kategórie, najpopulárnejšia je Racing. Súťažiť môžu buď s autami z technického lega, alebo s čipmi, elektronikou a podobne. Je tu pretekárska trať, na začiatku sa musia kvalifikovať. Potom sú už preteky, počas ktorých je na trati naraz desať až 12 áut. Absolvujú niekoľko kôl,“ povedal. Ďalšia kategória je zameraná na kreativitu, úlohou súťažiacich je predstaviť porote čo najinovatívnej­ší model.

V kategórii Robotická výzva konštruujú a programujú robotov, ktorí musia zvládnuť rôzne, vopred pripravené úlohy. „Je to duel dvoch tímov, ktoré sa na danej ploche snažia obsadzovať päť území a každý má svoju stratégiu. Je to ako spoločenská hra, ale hrá ju robot,“ vysvetlil Kovács.

Na súťaži sú aj učitelia, avšak od svojich žiakov sú oddelení. „Jedným z našich cieľov je, aby ich čo najmenej ovplyvňovali. To, aby im neradili predtým, ovplyvniť nevieme. Ale chceme, aby boli do toho hodení a aspoň jeden deň sa spoľahli len sami na seba,“ dodal.

RBA sa zúčastňujú žiaci z rôznych miest Slovenska, súťaž po prvý raz hostí aj tím z Maďarska. „Na projekte sme pracovali traja, sme tretiaci. Model nemal byť poskladaný z reálnych súčiastok, ale mal byť vyrobený podomácky. Má rôzne ramená, vyrezávaný podvozok, funguje vytáčanie kolies,“ povedal za svoj tím Michal Miškolci z Gymnázia Viliama Paulinyho – Tótha v Martine s tým, že na robotickom modeli auta, ktoré je riadené vysielačom, pracovali jeden až dva mesiace.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM