Aktualizované Veronika Hunyadiová Správy

Deti sa môžu vrátiť do lavíc. Ktoré školy sa otvoria v Košiciach?

Vláda schválila zmenu COVID automatu a deti niektorých ročníkov sa od 8. februára môžu vrátiť do škôl.

Ilustračný obrázok k článku Deti sa môžu vrátiť do lavíc. Ktoré školy sa otvoria v Košiciach?
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

Od pondelka 8. februára sa na Slovensku môžu opäť otvoriť materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. V stredu (3. 2.) o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

V Košiciach je zriaďovateľom materských a základných škôl mesto. Magistrátu sme sa opýtali, či sú školy na túto zmenu pripravené. „Teší nás rozhodnutie vlády umožniť návrat deťom na 1. stupni základných škôl a v materských školách do svojich škôl. Sme pripravení otvoriť všetky naše školy. Z pohľadu výchovno-vzdelávacieho procesu je najlepšia prezenčná forma výučby. Zároveň sa spustí aj školský semafor, ktorým sa budeme riadiť aj my,“ uviedla Beáta Lopušniaková, vedúca oddelenia školstva.

Ako upozornila, vzhľadom na neustále sa zvyšujúce čísla nakazených v Košiciach môže Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Košice vyučovanie v školách prerušiť.

Ďalšie testovanie?

S návratom detí do škôl súvisí aj testovanie. U mladších žiakov síce nebude povinné, no otestovaný musí byť aspoň jeden z rodičov a tiež učitelia.

V Košiciach aktuálne fungujú štyri mestom zriadené odberné miesta (Magistrát mesta Košice, Kulturpark, Amfiteáter, Spoločensko-relaxačné centrum). Mesto spolu s mestskými časťami opäť zorganizuje aj víkendové testovanie. Od piatka do nedele (5. až 7. 2.) sa bude testovať na desiatkach odberných miest. Viac informácii nájdete v tomto článku.

Počas týždňa sa počet odberných miest na antigénové testovanie podľa radnice ukázal ako dostatočný. „V prípade potreby a na základe vývoja epidemiologickej situácie vieme pristúpiť aj k operatívnym úpravám počtu odberných miest alebo tímov,“ dodal magistrát.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM