Krimi

Detská prostitúcia v okrese Trebišov sa nepotvrdila, výskyt syfilisu je tam 16-krát vyšší

Chorobnosť na syfilis je v okrese Trebišov 16-krát vyššia ako v celej SR. Detská prostitúcia v okrese Trebišov sa nepotvrdila.

Ilustračný obrázok k článku Detská prostitúcia v okrese Trebišov sa nepotvrdila, výskyt syfilisu je tam 16-krát vyšší
Zdroj: TASR

Detská prostitúcia v okrese Trebišov sa nepotvrdila. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková poslancom na štvrtkovom rokovaní parlamentného ľudskoprávneho výboru. Informovala zároveň, že nákazu syfilisu šírila osoba, ktorú už stíhajú. K šíreniu prispel aj promiskuitný spôsob života v tamojšej rómskej komunite a tiež nedostatočná hygiena.

„Všetky úkony Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trebišove smerovali k tomu, aby preverili medializované informácie. Boli preverené a môžeme skonštatovať, že nebola potvrdená detská prostitúcia. Pokiaľ išlo o prostitúciu, tak to bolo vykonávané len osobami nad 18 rokov a vykonávali ju dobrovoľne,“ uviedla Saková.

Vedome šíril chorobu

Informovala tiež o zadržaní a stíhaní muža, ktorý mal úmyselne šíriť syfilis. „Ide o dospelého muža rómskeho pôvodu, ktorý je homosexuálne orientovaný, a úmyselne túto nákazu šíril. Je väzobne stíhaný,“ povedala ministerka. Hrozí mu odňatie slobody na niekoľko rokov.

Saková dodala, že v okrese Trebišov a v ďalších obciach, v ktorých je rómska komunita, by chcela posilniť občianske hliadky. „Ku koncu roka by sme chceli tieto hliadky posilniť a nielen v okrese Trebišov, ale aj v iných osadách,“ zdôraznila.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Stanislav Špánik v súvislosti s nákazou syfilisu zdôraznil, že liečba v okrese Trebišov môže prebiehať aj ambulantne, hospitalizáciu si podľa jeho slov vyžadujú len niektoré prípady. Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš zdôraznil, že rezort práce vyžaduje, aby deti vyrastali v hygienicky čistom prostredí.

Detská prostitúcia?

Zástupcovia rezortov vnútra, zdravotníctva, práce a tiež rómsky splnomocnenec prišli parlamentnému ľudskoprávnemu výboru povedať, čo robia pre riešenie problému so šírením syfilisu v okrese Trebišov a s podozreniami o tamojšej detskej prostitúcii. Výbor vzal na vedomie správy rezortov k tejto téme.

Chorobnosť na syfilis je v okrese Trebišov 16-krát vyššia ako v celej SR. Epidemiologická situácia vyhodnotená za rok 2017 vykazuje chorobnosť 108,4 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. Ochorenie sa vyskytuje aj vo vekovej skupine do 18 rokov.

Problematickou pri šírení tohto ochorenia je trebišovská rómska osada. Médiá pred časom informovali aj o podozreniach z prostitúcie detí.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM