Správy

Detská železnica odštartovala novú sezónu. Nepremávala takmer 200 dní, FOTO, VIDEO

Košická detská železnička po dlhej pauze opäť vypravila svoje vlaky. Zatiaľ bez populárnej lokomotívy Katky.

Zdroj: TASR/František Iván

Košická detská historická železnica odštartovala novú sezónu hlasným trúbením lokomotív. Zo všetkých historických úzkorozchodných železníc na Slovensku práve tá v Košiciach začala sezónu v tomto roku ako prvá. Stalo sa tak po 196 dňoch, keď museli železniční nadšenci túto atrakciu zatvoriť z pandemických dôvodov.

Pripravená na nápor

Prvý vlak sa po koľajniciach v Čermeľskom údolí rozbehol v sobotu o 9.40 hod. „Slávnostné otvorenie vždy sprevádzal kultúrny program. Keďže situácia neumožňuje organizovať hromadné kultúrne podujatia, ako bonus sme počas víkendu pre tých najvernejších pripravili aspoň jazdy za zvýhodnené cestovné. Spiatočný lístok si tak cestujúci kúpia iba za cenu jednosmerného,“ uviedol riaditeľ Detskej železnice Košice Ľubomír Lehotský. V nedeľu 25. apríla si môžete vychutnať jazdu Čermeľským údolím o 9.40, 11.20, 13.40 alebo 15.20 hod. z Čermeľa.

Už tradične nechýbalo ani úvodné požehnanie pred začiatkom sezóny, ktoré tentoraz udelil železničný nadšenec, kňaz Tadeáš Mikuláš Král. Riaditeľ železnice si myslí, že sezóna bude podobná tej minuloročnej, a železnica očakáva počas letných dní nápor domácich turistov. Na to sa pripravili aj flexibilnejším cestovným poriadkom a zavedením väčšieho počtu vlakov. V spolupráci s mestom Košice tiež vynovili priestor stanice.

Slovensko uvoľňuje opatrenia

Jazdiť chcú do decembra

Lehotský dúfa, že sezónu už nebudú musieť krátiť hneď na začiatku jesene. „Minulú sezónu sme boli prvýkrát v histórii pripravení jazdiť až do konca roka, na čo sme zaobstarali švajčiarske vagóny, ktoré sú vykurované. Verím, že teraz už potiahneme sezónu bez obmedzení alebo len s minimálnymi až do konca roka,“ podotkol. Novinkou je aj zavedenie denného vlaku až do polovice októbra aj počas pracovných dní vždy o 9.40 hod.

Zuzana Lehotská z občianskeho združenia Detská železnica Košice dodala, že nasledujúce víkendy sa bude jazdiť bez parných lokomotív, pretože populárna Katka podstupuje náročnú generálnu opravu kotla. Druhý z dvojice rušňov Krutwig by však mal byť k dispozícii už od polovice mája.

Železnička bude od soboty jazdiť každý víkend a počas pracovných dní vždy o 9.40 hod. pri zakúpení minimálne šiestich kusov spiatočných cestovných lístkov.

Udalosti na Slovensku

Začiatok sezóny na detskej železnici
10
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM