Lukáš Zavacký Správy

Detská železnica v Košiciach zbiera fotografie: V pripravovanej knihe sa môžete objaviť aj vy

Máte doma rodinné alebo archívne fotografie z Košickej pionierskej železnice? Môžu sa dostať do pripravovanej monografie.

Ilustračný obrázok k článku Detská železnica v Košiciach zbiera fotografie: V pripravovanej knihe sa môžete objaviť aj vy
Zdroj: TASR

Detská železnica chce zvečniť svoju históriu. Najzaujímavejšie zábery od ľudí uverejní v pripravovanej knihe, ktorá vyjde na jar tohto roku. Informovala o tom Zuzana Lehotská z občianskeho združenia Detská železnica Košice (OZ DŽK).

Pripravovaná publikácia prvý raz komplexne sumarizuje doteraz všetky známe informácie a podrobnosti o zrode, budovaní a fungovaní unikátnej košickej atrakcie. Jej autormi sú Tomáš Haviar a Ľubomír Lehotský a jej názov je Veľký príbeh malej železnice.

„Zaujímajú nás akékoľvek zábery, dokumenty, ale aj spomienky. Aj na prvý pohľad neatraktívne fotografie môžu v sebe niesť cenné informácie o minulosti tejto technickej pamiatky. Môžu veľa vypovedať o vybavení železničky, jej budov, trate, ľudí na nej a podobne. Fotografie by mali byť datované od roku 1955 až po rok 2000,“ povedal jeden z autorov publikácie a riaditeľ detskej železnice, Ľubomír Lehotský.

K pripravovanej monografii sa vyjadril aj druhý z autorov, Tomáš Haviar: „Miestami sa práca na tejto knihe podobala puzzle, keď sme kúsok po kúsku odkrývali nové a nepoznané skutočnosti z histórie železničky. Cieľom autorov nie je šokovať, ale ponúknuť doteraz neznáme poznatky o vskutku originálnej myšlienke, ktorú sa podarilo realizovať.“

Fotografie môžu ľudia zasielať naskenované elektronicky na kezelzenica@gmail.com, prípadne poštou na adresu Detská železnica Košice, Aténska 15, 040 13 Košice. Materiály budú uverejnené iba so súhlasom ich majiteľov a po archivácii budú vrátené.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM