Správy

Detstvo v chatrčiach a útulkoch: Vyše 700 detí v Košiciach nemá strechu nad hlavou!

Mapovanie rodín v bytovej núdzi prinieslo prvé výsledky. Koľko rodín žije v nedôstojných podmienkach?

Ilustračný obrázok k článku Detstvo v chatrčiach a útulkoch: Vyše 700 detí v Košiciach nemá strechu nad hlavou!
Zdroj: TASR/František Iván

Koncom mája sa v Košiciach uskutočnil tzv. Registračný týždeň, ktorý mapoval rodiny s maloletými deťmi v bytovej núdzi. Projekt nadácie DEDO a mesta Košice priniesol výsledky, ktoré vôbec nie sú povzbudivé.

Dobrovoľníci a terénni pracovníkov počas Registračného týždňa najskôr navštívili rodiny vo všetkých vytipovaných lokalitách a následne prebiehalo aktívne vyhľadávanie v teréne, rodiny mali možnosť prihlásiť sa aj individuálne. Aktívne dohľadávanie umožnilo zaregistrovať aj rodiny z vylúčených komunít. Intenzita a rozsah mapovania rodín s maloletými deťmi sa v takejto forme v Košiciach realizovala po prvýkrát.

Znepokojivé výsledky

Zo zozbieraných údajov vyplýva, že bez domova v Košiciach žije 552 dospelých ľudí, prevažne vo veku od 18 do 39 rokov. Celkovo 189 rodín žije v prístreškoch či záhradných chatkách a 74 rodín v útulkoch. V podmienkach bezdomovectva žije spolu 748 detí.

„Zaregistrovali sme enormné číslo maloletých detí, ktoré trpia bezdomovectvom. Táto situácia im okrem možnosti bývania v zdravom prostredí, obmedzuje možnosť vzdelávania a rozvoja, zhoršuje ich zdravotný stav, traumatizuje ich a pripravuje ich o príležitosti na bežný a dôstojný život. Obzvlášť v jednorodičovských rodinách – v rodinách žien samoživiteliek. Práve toto sú rodiny, ktorým sa pre ich vysokú mieru zraniteľnosti chceme v najbližších rokov venovať s cieľom ukončiť ich bezdomovectvo,“ uviedla rozvojová manažérka Nadácie DEDO Alena Vachnová.

Ako dodala, sú pripravení ponúknuť bývanie a odbornú podporu na jeho udržanie do konca budúceho roka aspoň 25 rodinám. Nadácia DEDO prináša udržateľné riešenie pre rodiny v bytovej núdzi v podobe sociálneho nájomného bývania s odborným sprevádzaním s prístupom Housing first.

Dianie na politickej scéne

Prestupné bývanie

Projekt je podľa mesta prvým krokom k systémovému riešeniu ukončovania bezdomovectva. Ako uviedol košický primátor Jaroslav Polaček, vďaka tomu získali prehľad o rodinách, ktoré žijú na periférii spoločnosti v rôznych formách bezdomovectva ale aj o tom, ako sa dostali do tejto situácie, a či sú ochotné na nej niečo meniť.

„Najviac nás znepokojujú alarmujúce údaje o počte detí, ktoré žijú v absolútne nevyhovujúcich podmienkach. Je našou ľudskou i politickou povinnosťou nájsť riešenie a poskytnúť im pomocnú ruku. Ľudom v núdzi, ktorí sú schopní začleniť sa do spoločnosti a byť pre ňu prínosom, sa pokúsime pomôcť formou tzv. prestupného bývania. Rodiny, s ktorými máme dobré skúsenosti, presunieme zo sociálnych bytov do zrekonštruovaných bytových jednotiek v hybridných domoch a na užívanie uvoľnených bytov budeme postupne pripravovať perspektívne rodiny z projektu Registračný týždeň.“ vysvetlil Polaček.

V tejto súvislosti zdôraznil, že mesto nerozdáva bývanie zadarmo a ani na dobu neurčitú. Noví nájomníci musia platiť nájomné, sú pravidelne monitorovaní a musia byť dobrými susedmi.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM