Zuzana Vajayová Rôzne

Distribúciu potravinovej pomoci sprevádzajú problémy

Potravinová pomoc pre občanov v hmotnej núdzi je v regióne východného Slovenska dlhodobo riadená neodborne a neustále sa vyskytujú problémy.

Pre TASR to uviedla starostka mestskej časti Košice Nad jazerom Anna Jenčová.

„30. augusta nám Marek Urdzik z občianskeho združenia Potravinová banka prisľúbil, že dnes dostaneme 20 ton potravín. Termín dodávky sme potvrdili mailom. Ešte dnes ráno v Bernátovciach, kde je centrálny sklad potvrdili, že pre našu mestskú časť distribuujú to, čo bolo potvrdené. Skočilo to tak, že prišiel kamión s dvanástimi tonami,“ uviedla Jenčová pre TASR.

Dodala, že pracovníci úradu v minulých dňoch obtelefonovali všetkých ľudí, ktorí majú nárok na potravinovú pomoc. Podľa starostky ide takmer o 500 ľudí. „Ľudia sú na dvore, čakajú na múku a cestoviny, ale máme jej málo, neviem čo s nami urobia, keď sa nám minú zásoby,“ doplnila Jenčová. Zdôraznila, že na miesto určenia prišiel poloprázdny kamión a po urgenciách jej Urdzik oznámil, že ak chce aj zvyšných 8 ton pomoci má si zohnať auto. „Napokon sme automobil zabezpečili, ale momentálne je v Bernatovciach a čaká,“ doložila Jenčová s tým, že sklad už ja zatvorený a atmosféra je tam napätá, lebo tam čakajú zástupcovia viacerých obcí, ktorí doteraz nedostali žiadny tovar.

Starosta mestskej časti Košice – Barca, v katastrálnom území ktorej sa časť Bernátovce nachádza, František Krištof pre TASR uviedol, že o žiadnych problémoch nevie a že jeho komunikácia s občianskym združením Potravinová banka bola vždy bez problémov. Podobne sa vyjadril aj starosta obce Valaliky Štefan Petrík.

Jenčová však už 8. augusta v tejto súvislosti zaslala otvorený list premiérke Ivete Radičovej, v ktorom ju žiadala, aby sa osobne zaujímala o situáciu s potravinovou pomocou. „Celý projekt Potravinová pomoc 2011, respektíve jeho uskutočnenie v praxi, nie je vopred pripravený, jeho realizátorom chýba znalosť problematiky i organizačné schopnosti,“ napísala vtedy starostka mestskej časti Košice Nad jazerom.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM