Zuzana Vajayová Rôzne

Divadelná kvapka krvi prilákala veľa prvodarcov

V Štátnom divadle v Košiciach tiekla krv. V rámci osláv päťdesiateho Svetového dňa divadla sa v priestoroch Historickej budovy ŠD uskutočnil prvý ročník akcie Divadelná kvapka krvi, ktorej organizátorom bolo občianske združenie Košické divadlo v spol

Stretol sa s veľkým záujmom nielen medzi divadelníkmi, ale predovšetkým u verejnosti. Krv prišla darovať takmer stovka ľudí, z ktorých bola viac ako tretina prvodarcov „Sme prekvapení z množstva ľudí, ktorí prišli do týchto priestorov darovať krv. A vysoký bol aj počet prvodarcov,“ konštatoval lekár Národnej transfúznej spoločnosti Ján Popovec.

Už na začiatku akcie sa vestibul divadla zaplnil darcami krvi medzi prvými, ktorí si nechali „pustiť žilou“ bol aj . „Už od Valentína som sa chystal darovať krv, nakoniec som sa dostal až teraz. Je to zaujímavé prostredie, nepôsobí to na človeka tak ako nemocničné. Je to príjemnejšie,“ povedal nám Jozef Gajdoš. Ako sa nám priznal, do divadla chodieva pravidelne, keďže dcéra ako učiteľka tanca na ZUŠ máva v divadle absolventské predstavenia. „A chodievam najmä na činoherné komédie. Na odbernom kresle som mal príjemného suseda, herca Ivana Krúpu, ktorého som videl v predstavení Zoznamka. A tak sme si to divadlo trošku aj rozobrali,“ dodal s úsmevom jeden z prvých darcov na Divadelnej kvapke krvi.

Do divadla prišiel darovať krv aj Ondrej Rusinko, ktorý sa o akcii dozvedel priamo v divadle, kde robí počas večerných predstavení asistenčnú požiarnu službu. „Chodievam pravidelne na Hasičskú kvapku krvi a už nechýba veľa odberov do Zlatej Jánskeho plakety. A tak sa snažím využívať takého príležitosti. Sú tu určite iné pocity, ako keď človek daruje krv niekde v nemocnici,“ povedal.
Herec Ivan Krúpa berie darcovstvo krvi ako samozrejmosť. Aj na Divadelnú kvapku krvi prišiel medzi prvými. „Mám pocit, že to robievam každý deň. Začal som s tým už v mladosti a jediné, čo ma limituje, je nedostatok času,“ povedal po odbere známy košický herec. Ako dodal, práve tým, že sa odbery robili priamo v divadle mu bola akcia pri príležitosti Svetového dňa divadla od začiatku sympatická. „Človek má dnes veľmi málo času na to, aby sa zastavil niekde v nemocnici na odber. Ale keď prídu za vami do roboty, tak je to strašne príjemné,“ dodal s úsmevom.

Medzi darcami nechýbali ani herci Róbert Šudík či Dana Košická. „Som darcom krvi už veľa rokov. Prvýkrát som išla, hneď po revolúcii, keď boli v Rumunsku nepokoje a organizovali sa odbery na pomoc. Zistili, že mám vzácnu krvnú skupinu, ktorej je veľmi málo a odvtedy ma volajú väčšinou na urgentný odber, keď je potrebná táto krvná skupina.“ povedala herečka, ktorá má za sebou dve desiatky odberov.

Záujem o Divadelnú kvapku krvi organizátorov prekvapil. Od rána prichádzali do divadla najmä mladí a veľa z nich išlo krv darovať prvýkrát. Tak ako študentky maturitného ročníka obchodnej akadémie, ale napríklad aj šéf Baletu ŠD Dominik Béreš. „Priznám sa, že som sa toho bál. Ale napokon v „domácom“ prostredí to bolo celkom v pohode,“ opísal svoje pocity Béreš.

Spokojný bol aj predseda OZ Košické divadlo František Ténai, ktorý daroval krv akoi posledný. „Celkovým počtom darcov sa nám podarilo vytvoriť pre Košice nový rekord pri mobilnom odbere. Potešil nás celkový záujem o darovanie krvi, vstupenky do divadla a darčeky od sponzorov, ktorými boli spoločnosti Generica a Eurobus. Po tomto úspechu neostáva organizátorom nič iné len pokračovať v úspešnej akcii v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR aj v budúcnosti,“ dodal Ténai.

Zdroj: Štátne divadlo Košice Foto: diva.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM