Zuzana Vajayová Rôzne

Divadlá v Košiciach a Miškovci pokračujú v úspešnom spoločnom projekte

Projekt Desať rokov v službách diváka, ktorý je tretím pokračovaním spoločných projektov Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach a Národného divadla (ND) v Miškovci vyvrcholí v najbližších dňoch dvoma premiérami.

„ND v Miškovci uvedie v stredu 11. mája premiéru hry súčasného slovenského dramatika Karola Horáka Hrdzavý dážď. ŠD Košice zas v piatok 20. mája na Malej scéne uvedie premiéru hry azda najhranejšieho maďarského dramatika súčasnosti György Spiróa Prah,“ informoval TASR hovorca ŠD Svjatoslav Dohovič.

Hrdzavý dážď je komorným príbehom dvoch bezdomovcov, ktorý hľadajú lepší svet. „Pretože tento svet, ktorý je teraz, a len zriedka je v ňom niečo dobré, čoskoro zomrie. Neúprosne,“ hovorí motto predstavenia. V postavách tulákov sa predstavia Marie Viola Bárta a Francis Fándly. Hru Karola Horáka preložila Tünde Kardos, scénu navrhla Erika Gadusová a réžiu mal v rukách György Tibrea.

Predstavenie Prah už mali možnosť košickí diváci vidieť v naštudovaní činohry divadla v Miškovci. Košické naštudovanie viedol realizačný tím pod vedením toho istého režiséra Karolya Korognaia, rovnako aj kostýmy navrhla Mara Bozóki. Text do slovenčiny preložil a upravil a dramaturgom predstavenia je Peter Kováč. „Táto na prvý pohľad akási anekdota zo súčasnosti je hrou, ktorá nesmierne presne triafa ducha doby. Myslím si že väčšina ľudí sa zaoberala myšlienkou, čo by sa stalo, keby vyhrali prvú cenu v lote. Autor to urobil tak, že výhercovia pochádzajú z tých najnižších sociálnych vrstiev. Vyhrajú obrovskú sumu, dva milióny eur a vyvolá to u nich zaujímavé reakcie pri vyrovnávaní sa s týmto faktom. Od prvotného šoku, cez snívanie až po to, že táto udalosť v nich odkrýva celú ich minulosť. A začínajú si predstavovať budúcnosť, aj strach. To všetko ich privedie k prekvapivému záveru,“ uviedol dramaturg predstavenia.

Pre hercov to nie je jednoduchá hra. Pri dvoch hercoch na javisku musí byť herec neustále v hre. „Pomerne rýchlo sme sa zhodli na tom, že pre Ivana Krúpu by to mohla byť výnimočná herecká príležitosť, keďže je človekom, ktorý má blízko k tomu sociálnemu a osobnostnému typu postavy v tejto hre. Trochu viac sme sa zamýšľali nad ženskou predstaviteľkou a napokon sme dospeli k Beáte Drotárovej. Som presvedčený, že jej herecké skúsenosti jej pomôžu nájsť zaujímavý výraz pre postavu ženy v Spiróovej hre,“ dodal Kováč.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM