Správy

Divadlo Romathan bude mať nové sídlo. Kde bude po novom pôsobiť?

Rómske profesionálne divadlo už roky sídli v nevyhovujúcich podmienkach na Štefánikovej. V budúcom roku dostane nové a dôstojnejšie priestory.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Romathan bude mať nové sídlo. Kde bude po novom pôsobiť?
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) v súčasnosti realizuje rekonštrukciu budovy na Továrenskej 3 v Košiciach, ktorá bude slúžiť ako nové sídlo Divadla Romathan. Rómske profesionálne divadlo dlhodobo pôsobí v nevyhovujúcich podmienkach v historickej budove na Štefánikovej ulici.

„Rekonštrukciu realizuje Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja v celkovej hodnote takmer 90-tisíc eur,“ uviedla pre hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková. Stavebné úpravy pozostávajú z rekonštrukcie budovy, opravy havarijného stavu strechy a udržiavacích prác. Dokončené by mali byť začiatkom roka 2021.

„Cieľom kraja bolo, aby divadlo mohlo vykonávať svoju činnosť v dôstojných priestoroch. To sa rekonštrukciou župnej budovy a presťahovaním divadla na Továrenskú ulicu podarí vyriešiť,“ konštatovala hovorkyňa.

Dom rómskej kultúry

KSK má podľa nej záujem vytvoriť v objekte na Továrenskej tzv. Rómsky dom – Romano kher, ktorý by mal byť centrom uchovávania rómskej kultúry v kraji. Divadlo Romathan by malo byť jeho základnou súčasťou. „Akú konkrétnu podobu bude mať Rómsky dom bude závisieť aj od výsledkov rokovaní s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity či úradmi pre národnostné menšiny,“ doplnila Terezková.

Divadlo Romathan, ktorého zriaďovateľom je kraj, vzniklo v roku 1992, jeho špecifikom je, že spája herectvo so spevom, hudbou a tancom. Budova na Továrenskej v minulosti slúžila na školské účely, ako prevádzka odborného výcviku a praxe.

Dianie v Košickom kraji

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM