Zuzana Vajayová Kultúra

Divadlo Thália uvedie premiéru hry Neila Simona Pletky

Komédiu amerického autora Neila Simona Pletky uvedie v premiére vo štvrtok 10. marca košické divadlo Thália ako svoju ďalšiu premiéru v tejto divadelnej sezóne.

Ako povedal umelecký vedúci divadla Károly Korognai, po náročnejších kusoch sa dramaturgia rozhodla pre ľahšiu hru, ktorá by mohla zaznamenať aj väčší komerčný úspech. „V hre vystupuje desať postáv, prakticky všetky hrajú hlavnú postavu a tak dostali možnosť viacerí herci ukázať, čo v nich je,“ dodal.

Podľa režiséra predstavenia Imre Halasiho, ktorý je zároveň aj riaditeľom Miškoveckého národného divadla, táto bulvárna hra je náročná na text a presné predvedenie. „Napísať a zahrať bulvárnu komédiu je niekedy náročnejšie ako napísať a zahrať klasiku. Bulvár totiž nemožno schovať za koncepciu, preto sa musí dobre a precízne prezentovať,“ doplnil Halasi. Spresnil, že Pletky nie je predstavenie, ktoré by bolo súborom vtipov, ale je to hra, ktorá je prehliadkou humorných situácií z každodenného života.

Hra sa začína ako klasická detektívka. Divák si však ani neuvedomí, ako sa stane súčasťou veselohry, v ktorej dostáva miesto vzrušenie, snobizmus, naivita a samozrejme bezhraničná dávka humoru. Do elegantného domu v New Yorku prichádza štvorica manželských párov na večierok. Domáci pán však utrpí tajomnú nehodu, o ktorej nevie nikto nič určitého. Táto základná situácia dala autorovi možnosť rozohrať množstvo bizarných situácií a neuveriteľný, fantastický príbeh.

„Som rád, že som mohol pracovať práve na tomto predstavení a práve v Košiciach. Môj umelecký život je akýmsi spôsobom spojený s divadlom Thália, veď prvýkrát som tu režíroval predstavenie už pred tridsiatimi rokmi,“ doplnil na záver Halasi.

Premiéru uvedie divadlo Thália na svojej scéne vo štvrtok (10.3.) o 19.00 h.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM