Ivana Herková Rôzne

Divadlo Thália vstupuje do novej sezóny

Do novej sezóny vstupuje najsevernejšie divadlo, ktoré svoj repertoár predvádza v maďarskom jazyku, košické Divadlo Thália, s novými ambíciami a víziami.

Tieto dnes predznamenalo netradičné predstavenie nového vedenia, hercov a režisérov vo výklade divadelnej budovy.

„V novej sezóne chceme zvýšiť kvalitu predstavení. Neznamená to, že chceme odbočiť od toho, čo tu historicky fungovalo. Chceme skonkrétniť tému, aby sme vedeli prečo a pre koho hráme a s kým,“ uviedol riaditeľ divadla Jozef Czajlik. Zdôraznil, že v súčasnosti nastala v divadle akási generačná a personálna obmena. „Prišli herci, režiséri a ďalší umeleckí tvorcovia, ktorí sú buď úplne noví, alebo v minulosti s Tháliou spolupracovali,“ dodal Czajlik.

Ambiciózne plány nového vedenia divadla vidno aj v tom, že tu budú režírovať umelci až z troch krajín. Okrem slovenských a maďarských sa predstaví aj mladá poľská režisérka Joanna Zdrada Biel, ktorá sa ujme taktovky pri naštudovaní hry Karola Wojtylu Pred obchodom zlatníka. „Pripravili sme aj ďalšie tri premiéry – Filadelfia tu ma máš od Briana Friela, Gregor a lapači snov od Guylu Böszörményiho a Kráľ Kacor autorov Petra Pavlaca Jozefa Czajlika,“ doplnil riaditeľ. Dodal, že už z toho vidno, že divadlo sa chce viac orientovať na diváka a že predstavenia by mali prilákať do hľadiska celé rodiny.

„Uvedieme aj jednu premiéru, ktorú nám odohrá súbor divadla Bárka Szinház z Budapešti. Pôjde o úspešné a v Maďarsku veľmi populárne predstavenie Zábava,“ dodal Czajlik.

Divadlo Thália počíta aj s rozsiahlou rekonštrukciou svojich priestorov, v rámci projektu Košice EHMK 2013. „Na túto rekonštrukciu sme dostali grant vo výške 585.000 eur a ak si uvedomíme, že náš ročný rozpočet sa pohybuje okolo 400.000 eur, tak je jasné, že pôjde o významnú investíciu,“ uzavrel riaditeľ divadla.

Zdroj (text + foto): TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM