Lenka Fedorová Rôzne

Dni mesta Košice začali vo veľkom štýle: Stavanie mája i bozkávanie pod čerešňou! FOTO

V týchto dňoch oslavuje mesto Košice udelenie najstaršieho mestského erbu v Európe. O bohatý program osláv sa postarali ľudové tance, trh remesiel, detská železnica i zoo.

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta Košice začali vo veľkom štýle: Stavanie mája i bozkávanie pod čerešňou! FOTO
Zdroj: TASR

V uplynulých dňoch sa v Košiciach naplno rozbehli oslavy mesta. Prvé zo 70 rôznych podujatí si prišli vychutnať stovky návštevníkov.

Oslavy v ľudových krojoch

Mesto si v týchto dňoch pripomína udelenie najstaršieho mestského erbu v Európe. Oslavy začali stavaním mája a ľudovou veselicou na Hlavnej ulici. Ľudovú atmosféru podčiarkli detské folklórne súbory a taktiež temperamentní košickí folklóristi zo súborov Borievka, Jahodná, Čarnica, DFS Vinica a Škvarkár.

Žiadnemu oku návštevníka neušiel farebný sprievod mestom, ktorým kráčal primátor Richar Raši sprevádzaný folkloristkami v krojoch. Za prítomnosti spevu sa presunuli k miestu, kde dnes stojí máj – breza.

„Čo môže byť krajším začiatkom osláv, ako tancujúci a spievajúci folklórne naladení mladí ľudia, pripomínajúci nám naše tradície? Práve z tohto miesta, obklopený tým najkrajším, čo v našom meste máme Vás chcem všetkých srdečne privítať na oslavách Dňa mesta Košice a popriať množstvo vynikajúcej zábavy," prihovoril sa návštevníkom primátor.

Začal sa Trh remesiel i sezóna Detskej železnice

Po veselej tancovačke sa návštevníci presunuli na Trh remesiel, kde mohli na vlastné oči vidieť výrobu umeleckých výrobkov. Tradičnú atmosféru doplnili aj rytieri z občianskeho združenia ViaCassa, ktorí predviedli v Mestskom parku rekonštrukciu obliehania mesta vojskami kráľa Jána Albrechta Jagelovského v 15. storočí.

Na svoje si prišli aj rodičia s deťmi, ktoré na historickom vláčiku brázdili Čermeľským údolím. Primátor a viceprimátori spoločne prestrihli pásku, zažili prepad vlaku banditmi a úlohy výpravcu sa zhostil viceprimátor Petruško. 130-ročná lokomotíva Katka ich potom odviezla do areálu Alpinka, kde pokračovali oslavy Dňa mesta.

Letnú sezónu zahájila aj košická zoo, keď jej brány slávnostne otvorila viceprimátorka Lenártová, ktorej kľúče priniesol orliak bielohlavý.

Centrum mesta parádne ožilo

Tradíciu bozkávania pod čerešňou zachovali aj mladí zaľúbenci. Príkladom im išiel viceprimátor:„So stovkami Košičanov sme si dnes v 1.máj vyskúšali bozkávanie pod čerešňou. Ja som sa bozkával s mojou manželkou Bol to naozaj pekný zážitok a prajem všetkým, ktorí sa majú radi, aby ich hriala láska po celý rok."

V súvislosti z tohtoročným titulom Európske hlavné mesto športu 2016 dostali veľký priestor aj športové podujatia. Inak to nebolo ani počas prvých dní, kedy sa počas sprievodných podujatí konal maratón v aerobiku, náročný beh cez prírodné a umelé prekážky, detské cyklistické preteky, či priateľské futbalové stretnutie.

„Pestrý program v rámci Osláv Dňa mesta Košice potrvá až do 8. mája 2015. Rodiny s deťmi, mladí i starší sa v tohoročnom mimoriadne bohatom programe môžu tešiť na tradičné, ale aj celkom nové podujatia plné prekvapení. Pripravených je 30 hlavných a 41 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpi viac ako 1700 účinkujú­cich,“ uvádza sa na webe Magistrátu.

Foto: Ilustračné

Dni mesta Košice začali vo veľkom štýle
7
Galéria
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM