Lenka Fedorová Správy

Do Družby na Vinnetoua... Legendárne miesta, ktoré sme za socíku navštevovali v Košiciach

Staršie generácie si to pamätajú dodnes. Kde všade chodili Košičania i cezpoľní za čias kosáku a kladiva?

Ilustračný obrázok k článku Do Družby na Vinnetoua... Legendárne miesta, ktoré sme za socíku navštevovali v Košiciach
6
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Košice sa každým rokom vyvíja a niektoré zmeny vidieť už na prvý pohľad. Zaspomínajme si na obdobie pred Nežnou revolúciou, kde sa chodilo nakupovať, najesť či zabaviť.

Pivo za 2,80 KČS

Pri spomienke na časy minulé sa mnohým v pamäti vybaví Ryba, aj keď funguje dodnes. Vôňa z tejto predajne zostala v pamäti mnohým Košičanom. Rybací šalát, treska v majonéze a čerstvé rožky. Na obľúbenú tresku si spomína aj pán Jaroslav (55), ktorý kedysi v Košiciach pracoval ako závozník. Na 15 dkg tresky a dva rožky spomína doteraz.

,,Chodilo tam veľa ľudí. Aj teraz si kupujem tresku, ale vtedy to bolo iné. Všetci kolegovia sme si dávali 15 dkg tresky a dva rožky a bolo o obed vystarané," spomína s úsmevom. ,,Na obedy som ešte chodil do Spoločenského pavilónu, tam bola taká veľká jedáleň," spomína ďalej pán Jaroslav.

Jeho kamarát Jozef (53) hneď dodáva aj čo nasledovalo po obede. ,,Na pivo sme chodili do Európy na Mlynskej, kde stálo 2,80 KČS," prezrádza.

Do kina na Vinnetoua

Pri otázke kde kedysi trávil voľný čas odpovedá pohotovo. Podľa jeho slov chodievali do Kina Družba a Kina Úsmev. Zatiaľ, čo prvé menované už nefunguje, Kino Úsmev, ktoré patrí medzi najstaršie v Košiciach, znovu ožilo. A na aký film si spomína doteraz? ,,Do Družby sme chodievali najmä na americké a ruské filmy. Doteraz si pamätám na Vinnetoua. Vtedy to bol hit," dodáva.

Pani Jana (52) si zas ako správna žena spomína na vtedajšie obchody. ,,Dnešné Tesco bol kedysi Prior a samozrejme sme chodili aj do Tip-Topu a Tuzexu. Vtedy sme sa cítili naveľa, že nakupujeme v takom obchode" uviedla pani Jana.

Čo však priblíži časy minulé viac ako fotografie? Pozrite si ich v našej galérii.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM