Marek Šebeňa Rôzne

Do konca roka začne mesto nakupovať prostredníctvom elektronických aukcií

Už čoskoro začne Mesto Košice využívať pri verejnom obstarávaní tovarov, prác a služieb elektronické aukcie.

„Cieľom je zabezpečiť vyššiu hospodárnosť a transparentnosť v procese verejného obstarávania,“ uviedol primátor František Knapík.
V uplynulom období boli vyškolení určení zamestnanci a magistrát je už na zabezpečovanie procesu verejného obstarávania formou elektronických aukcií pripravený. Prvé elektronické aukcie na magistráte by mali byť ešte v tomto roku.
Úrad samosprávy mesta tak nasleduje vzor Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), ktorý za uplynulých 25 mesiacov uskutočnil už vyše 200 elektronických aukcií a nedávno získal i ocenenie E-BIZ TREND za transparentné verejné obstarávanie. DPMK je podľa dostupných informácií jediným dopravným podnikom v rámci Slovenska, Čiech a Poľska, ktorý robí verejné obstarávania cez internet v takom rozsahu. „Skúsenosti oproti klasickej obálkovej metóde nám ukazujú, že v niektorých prípadoch dokážeme na obstarávaní cez takéto aukcie ušetriť až 50 percent,“ vyjadril sa generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč.
Elektronické aukcie pri obstarávaní využívajú na Slovensku, v Česku a Poľsku takmer dve stovky samospráv, mestských či verejných podnikov a firiem.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM