Webnoviny - Rôzne

Do Košíc pre zosuvy pôdy prišiel aj Lipšic

Na zosuv pôdy ohrozujúci dvanásť domov v košickej mestskej časti Krásna na Ulici prvého mája sa hodinu pred polnocou prišiel pozrieť minister vnútra Daniel Lipšic a ponúkol primátorovi Košíc Richardovi Rašimu a postihnutým obyvateľom pomoc.

Povedal, že ak sú pre prírodné katastrofy ohrozené životy ľudí a ich majetok, "je povinnosťou štátnych a samosprávnych orgánov konať a byť na mieste činu“. Zhodnotil, že situácia je vážna a ponúkol potrebné sily i techniku na záchranné práce, hneď ako počasie dovolí.

Primátor Raši informoval, že mesto vyhlásilo vo štvrtok popoludní mimoriadnu situáciu, prijalo potrebné opatrenia a zabezpečilo aj náhradné ubytovanie, ak by bolo nutná evakuácia obyvateľov a všetky zložky záchranného systému sú pripravené zasiahnuť. "V priebehu piatka prídu na miesto zosuvu odborníci geológovia a statici, aby posúdili stav svahu a riziko ďalšieho zosuvu, ako aj stav domov. Na základe ich zistení sa rozhodne o ďalšom postupe. Ak zistíme, že riziko vzrástlo a situácia sa zhoršuje, nariadime nútenú evakuáciu,“ povedal Raši.

Raši vyhlásil mimoriadny stav v Košiciach pre zosuvy pôdy Primátor mesta Košice Richard Raši vo štvrtok o 16. hodine vyhlásil na území mesta Košice mimoriadnu situáciu v dôsledku pokračujúcich intenzívnych zosuvov pôdy v mestskej časti Košice-Krásna ako i uvoľňovania zeminy a kamenia nad Kostolianskou cestou na okraji mestskej časti Košice-Sever. Informoval o tom Jozef Marko z košického magistrátu.

„Zosuvy pôdy a uvoľňovanie kamenia ohrozuje životy a majetok obyvateľov dvanástich rodinných domov na Ulici 1. mája a na Kostolianskej ceste ohrozujú bezpečnosť účastníkov cestnej premávky,“ informoval Marko. Na Kostolianskej ceste mesto zabezpečí zníženie rýchlosti na kritickom približne dvojkilometrovom úseku a operatívne pripraví technické riešenia, ktoré budú minimalizovať riziká padania zeminy a kamenia na frekventovanú komunikáciu. „Žiadame vodičov, aby vo vlastnom záujme rešpektovali prijaté opatrenia a dodržiavali zníženú rýchlosť,“ zdôraznil.

Situáciu v Košiciach monitorujú Krízový štáb mesta Košice na popoludňajšom zasadnutí zabezpečil pravidelný monitoring situácie. V najkratšom možnom čase budú rokovať zástupcovia mesta Košice s predstaviteľmi orgánov štátnej správy, na ktorých budú dohodnuté ďalšie postupy, aby pomohli odstrániť hroziace nebezpečenstvo. V prípade zosuvov svahu na Ulici 1. mája sa ukazuje ako optimálne riešenie odvodnenie svahu horizontálnymi odvodňovacími vrtmi.

Marko uviedol, že aktuálne klimatické podmienky neumožňujú nasadenie ťažkej techniky, ktorá je ale v pohotovosti. V prípade zlepšenia počasia budú pripravené mechanizmy okamžite nasadené na záchranné práce. Mesto zároveň pripravuje v spolupráci s Bytovým podnikom mesta Košice núdzové ubytovanie pre obyvateľov ohrozených nehnuteľností na Ulici 1. mája. Psychosociálne centrum je pripravené poskytnúť im v prípade potreby psychologickú po­moc.

Ilustračné foto SITA/Ivan FleischerGalko ponúkol ľuďom ohrozeným zosuvmi pomoc vojakov
Minister obrany Ľubomír Galko ponúkol pomoc vojakov ľuďom v Košiciach, ktorí sú ohrození zosuvmi pôdy. „Vydal som pokyn svojim ľuďom, aby sa skontaktovali s primátorom mesta Richardom Rašim. Sme pripravení poskytnúť toľko vojakov a techniky, koľko bude potrebné. Samozrejme, ak nás o to krízový štáb požiada,“ citoval šéfa rezortu obrany vedúci mediálneho oddelenia Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf. Galko tiež zdôraznil, že v prípade potreby je do regiónu pripravený okamžite vycestovať.

Minister Galko koncom minulého roka pomohol aj ohrozeným ľuďom v Krupine. Do mesta vyslali s krompáčmi viac ako dve desiatky príslušníkov Ozbrojených síl SR. Šéf rezortu obrany sa v tom čase zúčastnil aj na rokovaniach krízového štábu mesta.

V Košickom kraji začali hladiny opäť stúpať V priebehu troch hodín dnešného popoludnia od 14. do 17. hodiny stúpla riečka Roňava pri Michaľanoch z 211 cm na 274 cm a dosiahla tretí stupeň povodňovej aktivity. Rieka Olšava pri Bohdanovciach dosahuje 148 centimetrov, čo je len pár centimetrov pod druhým stupňom. Na rieke Latorica pri Veľkých Kapušanoch, ktorej hladina dosahuje 600 cm, platí prvý stupeň. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke SHMÚ. Na ostatných tokoch je zatiaľ situácia normálna.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM