Veronika Hunyadiová Správy

Do Košického kraja prídu milióny eur. Pomôžu školám aj rómskym obciam

Košický samosprávny kraj (KSK) dostane cez iniciatívu Catching-up Regions finančnú dotáciu. Do akých oblastí peniaze pôjdu?

Ilustračný obrázok k článku Do Košického kraja prídu milióny eur. Pomôžu školám aj rómskym obciam
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Do Košického kraja prídu milióny eur, ktoré podporia najmä stredoškolské vzdelávanie, inovácie, rozvoj rómskych obcí a informatizáciu a digitalizáciu. Župa získa podporu v rámci európskej iniciatívy Catching-up Regions, ktorá podáva pomocnú ruku takzvaným „dobiehajúcim regiónom“.

KSK už v spolupráci so Svetovou bankou a Európskou komisiou oslovil 70 kľúčových zamestnávateľov v kraji, naštartoval spoluprácu s tromi rómskymi obcami, pripravuje spustenie geografického informačného systému a podporí aj aktivity Inovačného centra kraja.

Chýbajúci rozvoj

„V Košickom kraji je až šesť najmenej rozvinutých okresov, takže stále je z čoho vyberať. Vo finále sme sa rozhodli financie z Catching-up využiť na štyri oblasti, ktoré pomôžu pohnúť východ dopredu – vzdelávanie, inovácie, pomoc znevýhodneným a informatizáciu. Projekty v jednotlivých oblastiach sme rozhýbali pred niekoľkými týždňami a v rámci tejto spolupráce so Svetovou bankou a Európskou komisiou by sme mohli mať prvé výsledky už koncom roka,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

V oblasti školstva župa spolu s partnermi kontaktovala 70 kľúčových zamestnávateľov na území kraja s cieľom zmapovať aktuálne potreby pracovného trhu. V ďalšom kroku chce osloviť42 stredných odborných škôl v kraji, aby zistili, ako dokážu prispôsobiť odbory vzdelávania požiadavkám firiem. V pilotnej časti sa počíta s piatimi strednými odbornými školami, do ktorých pôjdu financie na rozvoj odborného vzdelávania, vrátane infraštruktúry a ľudských zdrojov.

Pomoc obciam

Už od polovice apríla zamestnanci Úradu KSK na týždennej báze pracujú s tromi rómskymi obcami, ktorým pomôže Catching-up zlepšiť životnú situáciu. Záujem prejavili Jasov, Vtáčkovce (okres Košice-okolie) a Vitkovce (okres Spišská Nová Ves).

„Snažíme sa na situáciu týchto lokalít pozerať komplexne. Pracujeme na plánoch rozvoja obcí, nie samotnej marginalizovanej rómskej komunity. Spolu s obyvateľmi mapujeme ich potreby v oblasti bývania, vzdelávania, zamestnanosti a zdravia. Pripravujeme projekty v obciach tak, aby do nich boli začlenení aj samotní obyvatelia,“ povedal župan Trnka.

Keď obce s pomocou kraja pomenujú svoje potreby a formu požadovanej pomoci, Svetová banka s Európskou komisiou predostrú možnosti financovania. Ak to pandemická situácia dovolí, s realizáciou niektorých projektov by sa mohlo začať ešte tento rok.

Prečítajte si tiež

Ďalšie plány

Iniciatíva počíta aj s podporou Inovačného centra Košického kraja, kde sa pod jednou strechou spoja všetky vedomosti a technológie v Košickom kraji z akademického prostredia, verejného i neziskového sektora a firiem. Ide o kľúčový projekt župy na „udržanie mozgov“ na východe Slovenska. V rámci iniciatívy uvažuje nad rekonštrukciou budovy na Strojárenskej ulici v Košiciach a finančná podpora by mala ísť aj na budúce aktivity centra.

Do konca roka by mal byť spustený aj geografický informačný systém. Geoportál Košického kraja využije otvorené dáta z kraja v online priestore a obyvatelia si tak na mape kraja budú môcť prezerať informácie podľa záujmu. Poslúži ako platforma pre ukladanie a publikovanie údajov zobraziteľných v mape. Vďaka dostupným údajom bude možné vytvoriť aj tematické mapy, napríklad s investičnými projektmi, prehľadom zaočkovanosti, mapou ambulancií, voľnými pracovnými miestami v organizáciách KSK a podobne.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Slovenska

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM