Webnoviny - Rôzne

Do košickej Hotelovej akadémie majú prísť z NKÚ

Školská rada košickej Hotelovej akadémie, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, na svojom rokovaní rozhodla o kontrole na tejto strednej škole.

Preto župan Zdenko Trebuľa požiadal o nezávislú kontrolu Najvyšší kontrolný úrad. Ako dnes na rokovaní zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja informoval člen školskej rady Boris Farkašovský, rada tak rozhodla po tom, čo za účasti hlavného kontrolóra kraja Vojtecha Farkaša, prerokovala jeho kontrolnú správu. Zo správy hlavného kontrolóra vyplýva, že v hoteli, ktorý je súčasťou školy, boli porušené zákony v nakladaní s finančnými prostriedkami v značnom rozsahu a podal trestné oznámenie na krajskú prokuratúru.

Útvar hlavného kontrolóra Košického samosprávneho kraja vykonal v Hotelovej akadémií kontrolu za obdobie od roku 2007 do roku 2009. Zo správy vyplýva, že kontrola zistila nedostatky v podnikateľskej oblasti – v účtovníctve, prenájme majetku, pričom zistila, že chýba vyše 302 000 eur.

Farkašovský pred poslancami uviedol, že na školskej rade informoval riaditeľ školy o prijatých opatreniach na odstránenie tých zistených nedostatkov, ktoré sú objektívne, ako aj o postihoch zodpovedných osôb. „Ale uviedol aj to, že škola mala výhrady voči záverom kontroly aj k výške vyčíslenej škody, a vysvetlil prečo. Zdôraznil, že kontrola neprebehla obvyklým spôsobom na mieste, že bola použitá nie celkom bežná metodika postupov a výpočtov. Školská rada sa preto celkom nestotožnila s jej závermi a požaduje cestou úradu kraja o nezávislú kontrolu NKÚ,“ informoval Farkašovský. Doložil, že rada nerokovala o vyslovení či nevyslovení dôvery riaditeľovi školy.

Hlavný kontrolór Vojtech Farkaš uviedol, že prípad začali vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní, no „neviem povedať kedy sa vyšetrovanie skončí“.

Župan Trebuľa v reakcii na vystúpenie poslanca Jána Süliho, že treba riaditeľa odvolať a nie to zbytočne odďaľovať, uviedol, že to musí podľa zákona navrhnúť školská rada a treba počkať na závery nezávislej kontroly.

Poslanci vzali na vedomie poskytnuté informácie aj vyjadrenie kontrolóra s tým, že ďalšiu informáciu by mali dostať na októbrovom zasadaní.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM