Správy

Do ostrého štrajku sa zapojili takmer všetci vodiči DPMK, tvrdia odborári

Okrem asi 200 vodičov autobusov a električiek mestskej hromadnej dopravy (MHD) približne na dve hodiny prácu prerušili aj niektorí dielenskí pracovníci.

Zdroj: Dnes24.sk

Takmer všetci vodiči Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), ktorí boli v službe, sa podľa odborárov zapojili do stredajšieho štvorhodinového ostrého štrajku zamestnancov.

Nespokojnosť zamestnancov sa zvyšuje

Ako uviedli, okrem okolo 200 vodičov autobusov a električiek mestskej hromadnej dopravy (MHD) približne na dve hodiny prácu prerušili aj niektorí dielenskí pracovníci.

Ako povedal predseda Základnej odborovej organizácie vodičov MHD pri DPMK Ivan Horváth, v porovnaní s predchádzajúcim štrajkom je vidieť, že nespokojnosť zamestnancov pretrváva a zvyšuje sa.

Podľa odborárov počas štrajku jazdili traja vodiči autobusovej dopravy, išlo o náhradnú dopravu – linku H. Mesto predtým avizovalo, že ňou zabezpečí dopravu do košických nemocníc. „Električková doprava stála komplet. Bolo uvedené, že linky R1 a R7 budú premávať, technicky sa to zabezpečilo tak, aby premávali,“ uviedol Horváth.

Koľko dielenských pracovníkov autobusovej a koľajovej dopravy sa do štrajku zapojilo, povedať nevedel. „Nepočítali sme to, nepíšeme si zoznam. Je to dobrovoľné a slobodné rozhodnutie,“ do­dal.

Primátor Jaroslav Polaček sa vyjadril, že má správy od mnohých vodičov, ktorí tvrdia, že ich mrzí zapojenie sa do štrajku, ale urobili tak, lebo sú pod „obrovským tlakom odborárov“.

Štrajkový výbor zasadne

Vodiči električiek v stredu dopoludnia štrajkovali aj menej ako štyri hodiny, dôvodom boli technické opatrenia súvisiace s prípadným kolapsom meniarní. „Koľajová doprava išla pomalým rozbehom aj návratom na trate, aby nevznikla žiadna škoda. Mali sme to ošetrené,“ povedala predsedníčka Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu pri DPMK Andrea Vindišová. Zopakovala, že zvýšenie tarifných miezd, ktoré primátor avizuje, je otázkou kolektívneho vyjednávania.

„My nie sme v štrajkovej pohotovosti v zmysle kolektívneho vyjednávania, ale v zmysle Ústavy SR,“ uviedla.

Zasadnutie štrajkového výboru, ako aj výborov základných organizácií má byť na budúci týždeň, zúčastnení sa majú dohodnúť na ich ďalšom postupe. „Sme z toho všetkého frustrovaní, unavení,“ uzavrel Horváth.

Štvorhodinový ostrý štrajk ohlásili odborári po tom, ako podľa nich neboli splnené ich požiadavky vyplývajúce z pondelkového spoločného (20. 5.) rokovania s vedením podniku. Prvý ostrý štrajk bol 9. mája, trval dve hodiny. Zapojilo sa doň približne 180 vodičov košickej MHD.

Primátor tvrdí, že odborári zorganizovali už druhý nezákonný štrajk. Dôvodom je podľa neho nedodržanie zákonnej lehoty, a to oznámiť štrajk aspoň tri pracovné dni pred jeho konaním. Odborári tvrdia, že ak neštrajkujú v zmysle kolektívneho vyjednávania, túto povinnosť nemajú.

Polaček na minulotýždňovom protestnom zhromaždení verejne deklaroval, že 1. júla predstúpi pred verejnosť a zamestnancov DPMK a ponúkne riešenie situácie, respektíve predstaví systémové opatrenia na ozdravenie dopravného podniku aj postupné zvyšovanie platov.

Odborári požadovali písomný prísľub, v ktorom bude uvedená suma za zaplatenie služby vo verejnom záujme. Podľa neho ide o dokument, ktorý neexistuje, keďže mu ho nikto nepreložil. Keďže dal ako primátor verejný prísľub, nevidí dôvod na písomné záruky.

Ostrý štrajk DPMK
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM