Správy

Utečencom pomáha aj bytový podnik. Ubytoval už 120 ľudí z Ukrajiny

V areáli Bytového podniku mesta Košice (BPMK) našlo od začiatku konfliktu na Ukrajine ubytovanie približne 120 utečencov.

Ilustračný obrázok k článku Utečencom pomáha aj bytový podnik. Ubytoval už 120 ľudí z Ukrajiny
Zdroj: Facebook.com/Bytový Podnik Mesta Košice

Priestory boli predtým určené na karanténne ubytovanie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. V areáli BPMK majú k dispozícii 53 miest, 28 z nich je v budove núdzového ubytovania, takzvanom domčeku, a 25 v obytných kontajneroch.

Matky s deťmi

„Budova bola zriadená mestom Košice na núdzové ubytovanie pre obyvateľov mesta Košice, kontajnerové mestečko bolo pôvodne zriadené ako karanténne ubytovanie,“ spresnila za BPMK Martina Tokárčiková. Väčšinu ubytovaných tvoria aktuálne prevažne matky s deťmi. Čas, ktorý tu strávia, je podľa nej individuálny. V priemere ide o tri noci, rozpätie sa však pohybuje od jednej do desiatich nocí.

O ubytovaných utečencov sa starajú dobrovoľníci z radov zamestnancov s podporou mesta. „Denne im poskytujeme kompletne vyváženú stravu, miesto na oddych, sprchu, práčovňu s možnosťou vyprať si veci, detský kútik, právne i administratívne poradenstvo spojené s ich aktuálnymi potrebami a ďalšie služby, ktoré riešime podľa momentálnej situácie, ako napríklad odvoz k lekárovi,“ doplnila Tokárčiková s tým, že raňajky a večere zabezpečujú prostredníctvom dobrovoľných príspevkov a obedy zabezpečuje mesto Košice.

Najefektívnejšia pomoc je podľa jej slov finančná, keďže prostredníctvom nej vedia pokryť aktuálne potreby. „Verejnosť môže teda pomôcť darovaním finančných prostriedkov na náš transparentný účet, ale aj poskytnutím potravín, hygienických potrieb pre deti i dospelých, uvítame však i pomoc dobrovoľníkov,“ dodala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM