Lenka Fedorová Správy Správy

Do štrajku sa zapájajú aj košické univerzity: Počet zúčastnených učiteľov vzrástol

Do celoslovenského štrajku sa zapojili aj pedagógovia vysokých škôl. Zatiaľ, čo 15. februára 2016 boli zapojení traja pedagógovia, ich počet sa zvyšuje.

Ilustračný obrázok k článku Do štrajku sa zapájajú aj košické univerzity: Počet zúčastnených učiteľov vzrástol
Zdroj: TASR

„16. februára 2016 sa v Košiciach zapojili do štrajku už aj zamestnanci Technickej univerzity a Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie. Očakávame, že postupne bude ich počet rásť. K dnešnému dňu je v Košiciach do štrajku zapojených približne 15 pedagógov,“ informoval Juraj Halás z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov. Halás dodal, že presný počet štrajkujúcich učiteľov z celého Slovenska zverejnia na dnešnej tlačovej konferencii o 16.45 h v aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave.

Na svojej internetovej stránke zverejnila stanovisko k štrajku Filozofická fakulta UPJŠ. „Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach pripravuje aj budúcich učiteľov slovenského, anglického, nemeckého, latinského jazyka, histórie, výchovy k občianstvu, etickej výchovy, psychológie, nie sú nám preto ľahostajné pracovné a životné podmienky ako našich bývalých, tak aj budúcich absolventov,“ uviedla v stanovisku dekanka Filozofickej fakulty UPJŠ Oľga Orosová.

„Pretrvávajúce absentovanie systémového riešenia ekonomického stavu školstva, vedy a výskumu, spoločensko-ekonomického postavenia učiteľov na všetkých úrovniach považujeme za neudržateľné. Ďalší rozvoj kvalitného výskumu v národnom a medzinárodnom kontexte i nadväzujúceho pedagogického procesu v študijných odboroch fakulty považujeme za súčasných ekonomických podmienok za výrazne ohrozené,“ zdôraznila Orosová.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na svojej stránke informuje, že k 17. februáru 2016 je do štrajku zapojených 18 vysokých škôl. Na Slovensku je podľa hovorkyne rezortu školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej celkovo 35 vysokých škôl, z toho 20 verejných, tri štátne a 12 súkromných.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM