Zuzana Vajayová Rôzne

Do Svetového dňa darcov krvi sa zapojilo aj košické transúzne pracovisko

Košické pracovisko Národnej transfúznej služby (NTS) SR, sa pridalo k výzve Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi.

„Pridali sme však k tomu aj viac radosti. Humor a veselú náladu rozdávali zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors, ktoré je partnerom našej kampane Kvapka krvi pre detskú onkológiu,“ uviedla vedúca lekárka košického pracoviska NTS Jitka Mačalová.

Pripomenula, že mottom tohtoročného sviatku darcov je Viac krvi – viac života.

Darcov rozveselili aj deti z košických materských a základných škôl. Dobrou náladou a úsmevom prišli vyjadriť vďaku dobrovoľným bezplatným darcom krvi za ich nenahraditeľný, život zachraňujúci dar. „Mimoriadne bolo stretnutie niekoľkonásobného darcu krvi Pavla Duru s 18-ročnou Jankou, pacientkou Oddelenia detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice. Mladá študentka zo Svidníka bojuje s akútnou myeloidnou leukémiou a v súčasnosti sa na detskej onkológii podrobuje liečbe. Zdolať ťažkú chorobu jej pomáhajú aj krvné prípravky, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou liečby,“ dodala Mačalová. Spresnila, že Janka doteraz potrebovala 15 transfúznych jednotiek krvných doštičiek od približne 10 darcov, pričom má pomerne zriedkavú krvnú skupinu B Rh negat. Jedným z darcov bol aj Pavol Dura, ktorého dodnes nepoznala. V dnešný sviatok mu prišla na transfúznu stanicu osobne a prostredníctvom neho aj ostatným darcom poďakovať. „Choroba ma zaskočila. Bola som úplne zdravá a nikdy som si nemyslela, že sa budem musieť vyrovnať s niečím takým. Teraz si uvedomujem aké je dôležité, aby každý, kto môže, našiel silu a prišiel darovať krv a aký je to cenný prejav ľudskosti. A nikdy neviete, kedy budú krv potrebovať vaši blízki, alebo dokonca vy sám,“ povedala Janka.

Od začiatku kampane Kvapka krvi pre detskú onkológiu 1. júna až do 13. júna 2011 sa už do nej zapojilo 695 ľudí, ochotných darovať krv. „Napokon tak mohlo urobiť iba 567 z nich, vážime si však ochotu každého jedného človeka, ktorý meral cestu na transfúzku, alebo sa rozhodol prísť k mobilnému odberu,“ dodala Mačalová.

Darovať krv pre malých onkologických pacientov a všetky choré deti, ktoré ju potrebujú, je možné až do 30. júna.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM