Správy

Do ulíc vyšli aj Košičania: Protestov sa zúčastnili TISÍCE ľudí, VIDEO

Deň Ústavy patril v Košiciach niekoľkým protestným zhromaždeniam. Neobišli sa bez menších incidentov.

Zdroj: Dnes24.sk

Približne 6 000 ľudí sa zúčastnilo na protivládnom proteste, ktorý v Košiciach v stredu organizovala strana Smer-SD.

Na Hlavnej ulici sa konal i protest, ktorý zorganizovala mimoparlamentná strana Republika. Zúčastnilo sa na ňom viac ako 1 000 ľudí. Niekoľko desiatok ľudí prišlo podporiť protest neformálnej občianskej skupiny Otvorené Košice.

„Som posledný aktívny politik na Slovensku, ktorý bol pri prijímaní ústavy v roku 1992, takže mám k tejto ústave určitý vzťah a nikdy v moderných dejinách nebola tak ústava poručovaná a pošliapaná, ako je to v súčasnosti touto vládou,“ povedal na proteste predseda Smeru-SD Robert Fico.

Menšie potýčky

Desiatky ľudí prišli na Hlavnú ulicu podporiť protest občianskej skupiny Otvorené Košice. Počas príchodu účastníkov na protest organizovaný dvomi politickými stranami došlo k menším potýčkam a výmenám názorov, ktoré si však nevyžiadali zásah polície.

„Rozumieme tomu, že spoločnosť je frustrovaná, máme za sebou naozaj veľmi ťažké mesiace, ale nie je riešením podporovať protesty Smeru a Republiky. Sú to strany, ktoré podnecujú nenávisť k iným skupinám ľudí, ktoré polarizujú spoločnosť a šíria nedôveru v odbornú verejnosť, vedcov a doktorov,“ povedal Ján Gálik z neformálnej občianskej skupiny Otvorené Košice a dodal, že prišli reprezentovať hlas rozumu a slušnosti. Na Slovensku je podľa neho veľmi veľa ľudí, ktorí sa vedia slušne prejaviť a rešpektujú inštitúcie a odborníkov.

Prečítajte si tiež

Odkaz protestu

Podľa predsedu mimoparlamentnej strany Republika Milana Uhríka nielen Bratislava, ale aj Košice a východ sú Slovenská republika.

„Aj tu sú ľudia, ktorí majú už plné zuby vlády, ktorí sú nespokojní s nezmyselnými zákazmi a likvidačnými opatreniami. Toto má byť hlavný odkaz tohto protestu. Na tomto proteste podľa informácií, ktoré mám, prišlo k zjednoteniu de facto opozície, okrem strany Smer-SD, ktorá si robí svoj vlastný protest,“ skonštatoval Uhrík s tým, že volajú po demokratickom referende, aby bol vypočutý hlas a vôľa ľudu, kto má riadiť túto krajinu.

Košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová uviedla, že v súvislosti s protestmi polícia nezaznamenali zatiaľ v Košiciach žiadne narušenie verejného poriadku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Slovenskom

Protestné zhromaždenia v Košiciach
23
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM